Uutiset

Putinin Nato-lausunto maltillinen

Venäjä katseli hyvin närkästyneenä läntisen sotilasliiton Naton levittäymistä rajoilleen, entisen Neuvostoliiton tiukasti valtapiirissään pitämiin itäbolkin maihin. Baltian maiden, etenkin Viron Nato-jäsenyys on Kremlille yhä vaikea pala. Maailman muutokseen on kuitenkin ollut pakko sopeutua myös Moskovassa. Ehdoton suurvalta-asema on muisto vain.

Venäjä on hakeutunut Naton kanssa yhteisiin pöytiin. Arvioiden mukaan sen suhde Natoon on jopa likeisempi kuin Suomen, minkä ei pitäisi herättää tällä puolen itärajaa huolta.

Jokseenkin kaikki Venäjän sitoutuminen länteen on Suomelle eduksi. Venäjän suunnalla on väliä. Liian herkkäkorvaisesti Kremlin kannanottoja ei pidä kuitenkaan kuunnella.

Presidentti Vladimir Putinin mukaan Suomen Nato-jäsenyys ei olisi hyväksi Venäjän ja Suomen suhteille. Mitäpä hän olisi voinut muutakaan sanoa, koska ilmeinen tarkoitus oli kertoa venäläisten arvostamasta jatkuvuudesta, ei mistään suuresta käänteestä.

Mahdollinen Suomen Nato-jäsenyys ei olisi naapurusten väleille hyväksi, mutta ei kauhean pahaksikaan. Putinhan ilmaisi Venäjän vastustavan lähinnä ylipäätään sotilasliittoja. Niinhän Neuvostoliittokin aikanaan vakuutti.

Putinin kannanotosta ei löydy hakemallakaan varoituksen jyrähdystä tai edes sormen heristystä. Presidentti vastasi Helsingin Sanomien toimittajan kysymykseen Moskovan lehdistötilaisuudessa erittäin maltillisesti, luultavasti niin kohteliaasti kuin hänen asemassaan on mahdollista.

Lausunto ei juuri anna aineksia suomalaiseen Nato-keskusteluun. Suomalaiset ovat siinä onnellisessa asemassa, ettei Natosta ole pakko päättää mitään. Ja kun poliitikoilla on sellainen mahdollisuus, he eivät jätä sitä käyttämättä. Se on tervettä realismia yleisen mielipiteen edessä.

Kansan tahdon vastaisesti Nato-jäsenyydestä ei voi päättää. Senhän sanoi Putinkin! Hän ei halunnut esiintyä oppimestarina, vaan sanoi, että ”lopullisen valinnan tekee Suomen kansa ja Suomen johto”, mikä sekään ei ole uhkaava tuomiopäivän julistus, vaan liittyy pikemminkin hänen pyrkimyksiinsä vakuuttaa, että hän on kaikin keinoin edistämässä demokratiaa. Siinä onkin vakuuttamista!

Putinin sisäpolitiikkaa voi perustellusti arvostella. Hänen ulkopolitiikkansa on ollut kuitenkin kaikessa päättäväisyydessäänkin kohtalaisen sulavaa.

Presidentin tiedotustilaisuus Venäjällä on iso uutinen. Tiedotustilaisuudessa oli peräti yli 1200 toimittajaa. Kaikki Moskovassa kysyvät, kenestä tulee seuraava presidentti runsaan vuoden kuluttua pidettävissä vaaleissa, joiden asetelmat ovat täysin avoinna. Asialla on Suomellekin enemmän merkitystä kuin pian väistyvän presidentin äänensävyllä ja sillä, että hän vastaa kohteliaasti suomalaistoimittajan kysymykseen.

Vai malttaako vallan keskipisteenä olemisesta nauttiva Vladimir Putin kokonaan ja kertaheitolla väistyäkään?

Päivän lehti

22.1.2020