Kolumnit Uutiset

Putinismi vastaan feminismi

Venäläinen machokulttuuri näytti jälleen mahtinsa, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin lausui suorat sanat Pussy Riotin jäsenille langetetuista vankeustuomioista.

– Pussy Riot sai mitä ansaitsikin, Putin töräytti miehekkäänä ja sai koko läntisen pallonpuoliskon kohahtamaan.

Nadezdha Tolokonnikovan ja Maria Aljokhinan saama kahden vuoden vankeusrangaistus napsahti uskonnollisesta vihasta kummunneesta huliganismista.

Huliganismiksi kutsuttiin moskovalaisen kirkon portailla esitettyä punkrukousta, joka oikeuden mukaan epäkunnioitti niin venäläistä yhteiskuntaa kuin ortodoksista maailmaakin.

Sanomattakin lienee selvää, että naisia venäläisessä politiikassa ei juuri näy.

Paidatta ratsastava ja uhanalaisia lumikurkia lentämään opastava Putin puolestaan kokee tarpeelliseksi pullistella lihaksiaan – etenkin, kun pilkka osuu omaan nilkkaan.

Vaikka niin Madonna, Björk kuin Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevkin ovat julkisesti ilmaisseet kannattavansa naisten tuomion purkamista, kolmattatoista vuotta maata hallitseva isä-Putin pysyy lujana.

Putinin mukaan kuka tahansa istuvaa valtaa kritisoiva horjuttaa Venäjän valtion perustuksia ja saa siksi tuta sen nahoissaan.

Putinin kommentin tarkoituksena on arveltu ennen kaikkea olleen pyrkiä vaikuttamaan tuomioistuimen päätökseen.

Puolustuksen tekemä valitus tuomiosta ei tuottanut tulosta. Lokakuun lopulla sekä Tolokonnikova että Aljokhina passitettiin kärsimään tuomioitaan erillisille vankileireille eri puolille maata.

Pussy Riot on erityisesti saanut sympatiaa kaikkien tasa-arvoa ajavan feministisen liikkeen sisällä.

Esimerkiksi norjalaisen Fett-lehden haastattelema kriitikko ja toimittaja Nadezdha Azhgikhina on järkyttynyt venäläisten reaktiosta Pussy Riotin tuomiota kohtaan.

Jopa kolme neljästä venäläisestä on sitä mieltä, että langetettu kahden vuoden vankeusrangaistus on oikeutettu.

Esimerkiksi Tolonnikova kärsii tuomiotaan paraikaa Mordovian vankileirillä, jonne ei tule lämmintä vettä.

Lämpötila on reilusti nollan alapuolella. Vangin on valittava, käyttääkö likaisia ja kuivia vai puhtaita mutta kylmiä ja märkiä vaatteita. Yhteiseen kylpyyn Mordovassa pääsee kerran viikossa.

Sairastua ei kannata, sillä lääkkeitä ei ole saatavilla.

Jos itänaapurit eivät liiemmin tuomiota hätkähtäneet, teki Pussy Riotin saama tuomio länsimaiden silmissä tuomituista jäsenistä niin uhreja kuin sankarittariakin.

Surullisenkuuluisa ja kansainvälisessä mediassa levinnyt valokuva kahdesta naisesta istumassa lasikopissa saa kuitenkin aikaan myös jonkinlaisen ylpeyden tunteen.

Katse, jonka Tolokonnikova ja Aljokhina kohdistavat lasia vasten litistyvään kameranlinssiin, on kirkas, rehellinen ja avoin.

Päivän lehti

8.4.2020