Uutiset

Putkiaivot, tulkaa takaisin!

Mihin tämä maailma on menossa, kun perusmies nöyrtyy itsekoottavien huonekalujen edessä, ei saa kannettua muuttolaatikoita eikä osaa korjata autoaan?

Viime viikonloppuna hajosi netti. Kolme alan asiantuntijamiestä tarkisti johdot, käpäili kaapelimodeemia, näpytteli ping-komentoja tietokoneeseen ja antoi selitykseksi korkeampaa matematiikkaa. Nainen tuli kotiin, otti modeemilaatikon käteensä ja painoi virtanappulaa. Se toimii taas.

Miesten kädentaidot ovat ilmeisesti jääneet matkalle maalta kaupunkiin suuntautuneessa muuttoliikkeessä. Munaton ja kädetön mies on nykyajan ajama muutos, sillä viime vuodet miehiä on piiskattu metroseksuaalihapatuksella.

Vuonna 1994 termin lanseerannut Mark Simpson tarkoitti metroseksuaalilla suurkaupungissa asuvaa nuorta miestä, joka tuhlaa rahaa shoppailuun, klubbailuun, kuntosalille ja kampaamoon.

Luulin metroseksuaalien olevan vain ilmaisjakelulehtien propagandaa, kunnes muutin trendikkäiden miesten lintukotoon. Pääkaupunkiseudulla miehet pitävät Jani Wickholm -tukkaa, jonottavat sovituskoppeihin, pukeutuvat särtsikkäisiin pikkutakkeihin ja huiveihin sekä kulkevat mittatilauskengissä.

Lisäksi he katsovat romanttisia komedioita ja haluavat keskustella murjottamisen sijaan. Sitähän me naiset olemme aina mankuneetkin.

Tuttava muisteli 1970-luvun kouluaikoja, jolloin pojille tuputettiin Mies2000-projektia. Uutta pehmeämpää mieheyttä. Nykymaskuliinisuus näyttää tarkoittavan sitä, että miehet kiilaavat naistenlehtien ja iltapäivälehtien kansiin höpöttämään rakkaudesta. Vastikään Jani Sievinen julisti ruotsalaismissinsä kanssa huumaavaa onneaan, joka on päässyt jo Haluamme lapsia -asteelle.

Vahva nainen vie nykymiestä niskapers-otteessa. Ilta-Sanomien mukaan kun ennen naisen oli vaiettava seurakunnassa, nyt hän haukkuu miehensä pataluhaksi kaikkien kuullen. Pääministeri ja koko Suomi on saanut tuta Susan Kurosen vihan. Jani Ollila puolestaan antoi kasvot liian kiltille miehelle, kun ex-siippa Marika Fingerroos tykitti häntä pettämisen sallivaksi nössöksi.

Miestutkija, sosiologi, Arto Tiihonen huomauttaa, että samalla kun nuoret naiset ovat maskuliinistuneet, he ovat oppineet myös huonot miehiset tavat. Miehet puolestaan ovat neuvottomassa tilassa, koska eivät tiedä, miten tasa-arvoinen miehen pitäisi olla.

Perusmies, laske Ikea-kuvastosi alas ja tartu vasaraan. Esson baarin vakiokävijän ja metroseksuaalin välimuoto olisi nyt kovaa valuuttaa ihmissuhderintamalla. Ei perheeseen tarvita kahta pms-oireista. Ota vaikka mallia eduskunnan entisestä apulaisoikeusasiamiehestä Pirkko K. Koskisesta, jossa on enemmän äijää kuin monessa muussa.

Iltalehden haastatteleman Koskisen jalka piti amputoida. Hoito oli hyvää, mutta laitoselämä ei miellyttänyt. Kun hoitaja kysyi, onko meidän vatsamme toiminut tänä aamuna, Koskinen tuumasi, että mistä hän voisi tietää teidän vatsanne toiminnasta. Eikä se voisi häntä vähempää kiinnostaa.

pauliina.leinonen@hameensanomat.fi

Perusmies, laske Ikea-kuvastosi alas ja tartu vasaraan.

Menot