Uutiset

Putkosen loikan taustalla haalarikansan protesti

Ei Matti Putkonen suinkaan loikannut demareista Timo Soinin porukoihin sen ihanteitten ja aatteiden takia.

Eihän noista aatteista ja ihanteista tiedä edes puolue itse.

Metalliliiton entinen viestintäjohtaja Matti Putkonen vaihtoi poliittista maisemaa protestiksi. Hän protestoi SDP:n vihertymistä ja suomalaisen teollisuuden etujen unohtamista.

P
utkonen eli vaikuttamisensa
huippuaikoja pari vuosikymmentä sitten. Erityisesti hän sai julkisuutta ydinvoimalobbarina. Julkisuus kulki paljon saavutusten edellä.

Jyräävä toimintatapa aiheutti ärtymystä omissa ja vieraissa. Jo historia ay-liikkeessä kertoo paljon. Tuli ajolähtöjä niin Maaseututyöväenliitosta kuin Teknisistä. Metalliliiton uusi puheenjohtaja Riku Aalto siirsi Putkosen nopeasti valintansa jälkeen ns. projektitehtäviin eli sivuraiteelle eläkettä odottamaan.

Tällainen kohtelu demarien johtamissa liitoissa jätti Matin sieluun pysyvän trauman. Mutta ennen kaikkea hänessä kulminoituu demareita kannattavan haalarikansan turhautuminen ja suoranainen viha siitä, että teolliset työpaikat menevät alta.

SDP ei ole lopettanut yhtään tehdasta, eikä puolueen politiikalla ole ollut negatiivista vaikutusta esimerkiksi metsäteollisuuden ja konepajojen kannattavuuteen.

Vihreä verotuslinja, joka merkitsee teollisuuden energialaskun rajua kohoamista, menee sekin istuvan porvarihallituksen piikkiin.

Kyse on rakennemuutoksesta, jossa perinteiset teolliset työpaikat vähenevät. Kasvu suuntautuu palveluihin.

Huvittavaa, että Putkonen sanoi lähtevänsä SDP:stä sen liian vihreyden takia. Enemmistö demarien eduskuntaryhmästä äänesti kuitenkin ydinvoiman lisäämisen puolesta, kun taas perussuomalaiset äänestivät lisäämistä vastaan.

On siinä ydinvoimalobbarien ykkösmiehellä nielemistä. Tai ainakin luulisi olevan. Toki pitää muistaa loikkauksen tunnepitoinen lähtökohta: faktat saavat väistyä takavasemmalle katkeruuden ja kostonhimon tieltä.

Merkittäviä eroja perussuomalaisten ja demarien vihreydestä on vaikea löytää. Jo senkin takia, ettei perussuomalaisten ympäristöpoliittisesta linjasta saa tolkkua. Maahanmuutto- ja EU-politiikassa eroja löytyy. Niissä Putkonen on kuitenkin enemmän SDP:n kuin perussuomalaisten linjoilla.

Mikael Jungner
arveli, ettei Putkonen vedä perässään suurta duunariäänestäjien joukkoa. Tuosta asiasta ei tuoreen puoluesihteerin kannata olla niin varma.

Turhautuneita ja omiinsa pettyneitä demareita on paljon teollisuuspaikkakunnilla. Kymissä valui jo viime vaaleissa vahva äänestäjävirta SDP:stä persuihin.

Rakennemuutos tapaa viedä aina aatteet aaltoliikkeeseen. Neljä vuosikymmentä sitten Veikko Vennamo kanavoi maaseudun protestin SMP:n lipun alle. Häviäjänä oli Maalaisliitto, jonka syyksi pantiin maaseudun autioittaminen – talonpojan tappolinja.

Päivän lehti

17.1.2020