Uutiset

Puu-Tapaila on valmis väliaikaiseksi päiväkodiksi

Turengin Puu-Tapailan eli entisen vanhainkodin sisäremontti alkaa olla valmis. Tiloissa tehdään viimeisiä viilauksia ennen kuin Jänispolun päiväkoti ottaa tilat väliaikaisesti käyttöönsä.

Jänispolun päiväkoti muuttaa, koska päiväkotirakennukseen tehdään sisäilmaongelmien takia remonttia, joka jatkuu loppuvuoteen saakka. Yksi päiväkodin ryhmistä muuttaa Pyhämäkeen Vaparin taloon, missä toimii kaksi Jänispolun ryhmää ennestäänkin.

Kaikki eivät mahdu Tapailaan

– Kaikki neljä ryhmää eivät mahdu tänne Puu-Tapailaan, koska entisen vanhainkodin huoneet ovat pieniä ja kuraeteiset puuttuvat, kertoo rakennuttaja Liisa Jokinen.

Pitkään tyhjillään ollut Puu-Tapaila on remontoitu työterveyden ja kotihoidon käyttöön, mutta aivan ensimmäiseksi se saa siis palvella väliaikaisena päiväkotitilana. Muuttomatka on lyhyt, sillä Puu-Tapailasta on näköyhteys Jänispolun päiväkodille.

Lyhyttä välimatkaa hyödynnetään siinäkin, että isoimmat lapset käyttävät osin Jänispolun pihaa, vaikka Puu-Tapailankin yhteyteen tehdään leikkipiha.

Tämä sen vuoksi, että Puu-Tapailan pihaa halutaan säästää. Se on nimittäin suojeltu niin kuin rakennuskin.

Suojelupäätös pelasti talon

Suojelu on oleellinen asia, kun Puu-Tapailasta puhutaan, sillä koko rakennusta ei olisi enää olemassa ilman suojelupäätöstä. Kuntahan oli valmis purkamaan vuodelta 1894 peräisin olevan talon, mutta vuonna 2004 talo suojeltiin rakennussuojelulain nojalla.

Rakennus remontoitiin ulkopuolelta vuosina 2008–2009, ja sisätilojen korjaus aloitettiin viime syksynä. Korjaustyöt on tehty Museoviraston valvonnassa. Sisäremontin kustannusarvio on 1,1 miljoonaa euroa.

Puu-Tapailan ympäristöä on vähän muokattu lasten takia. Rakennuksen lähelle on jo tehty saattoliikenneympyrä, jotta lapset voidaan jättää päiväkodille joustavasti. Leikkipiha tehdään talon toiselle puolelle.

Lounaalle vanhainkotiin

Lounaalla lapset käyvät läheisen Tapailakodin ruokasalissa, sillä Puu-Tapailassa ei ole jakelukeittiötä. Samaan aikaan ruokasalissa aterioitsee päiväkuntoutuksessa olevia vanhuksia.

Lapset olivat keskiviikkona viimeistä päivää hoidossa Jänispolulla, sillä nyt päiväkodin toiminnassa on muuton takia tavallista pidempi pääsiäistauko. Hoitoon pääsee jälleen 16. huhtikuuta. Pääsiäisen jälkeinen viikko käytetään muuttoon.

– Vanhemmille on ehdotettu lasten hoitamista kotona, ja moni onkin järjestänyt pääsiäisen yhteyteen lomia niin, että se onnistuu. Perheet saavat tämän takia hyvitystä päivähoitomaksuista, Jokinen tietää.

Kaikille järjestely ei ole sopinut, ja näiden perheiden lapset sijoitetaan muuttoviikon ajaksi toiseen päiväkotiin.

Ennen kuin lapset tulevat, Puu-Tapailassa tehdään vielä tehosiivous, vaikka rakennusfirma onkin jo tehnyt luovutussiivouksen remontin jälkeen. (HäSa)

Menot