fbpx
Uutiset

Puucee sopii myös mökin sisävessaksi

Uusiin mökkirakennuksiin rakennetaan usein vesivessa, vaikka se ei välttämättä ole paras ratkaisu. Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen jätevesineuvoja Taina Korpiharju uskoo käytännön johtuvan siitä, etteivät rakennussuunnittelijat tiedä tarpeeksi muista vaihtoehdoista. Korpiharju ei näe mieltä siinä, että ensin mökkiasukas maksaa puhtaasta vedestä ja sitten jätevedestä, jotta se saadaan taas puhtaaksi.

– LVI-ratkaisua pidetään itsestäänselvyytenä, vaikka mökkiin olisi sisällekin erittäin helppo suunnitella esimerkiksi kuivakäymälä, Korpiharju sanoo.

Korpiharjun mielestä kuivakäymälän kompostoivan osion voisi helposti sijoittaa kellarikerrokseen, joka monesta mökistä löytyy.

– Kun tuuletus tehdään oikein, ei kuivakäymälä haise, Korpiharju vakuuttaa.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys esittäytyi Vanajavesikeskuksen päätapahtumassa Valkeakoskella.

Polttaen tai pakastaen

Vesivessa ja kuivakäymälä eivät ole ainoat vaihtoehdot. Korpiharju kehottaa pohtimaan myös muita ratkaisuja, vaikka ne ovat hintavampia. Pakastava käymälä pakastaa jätteen, minkä jälkeen se voidaan kompostoida ulkona. Polttava käymälä polttaa vastusten avulla jätteen tuhkaksi.

Pesuvesi erikseen sisältää vain vähän puhdistettavaa. Jos käymälä- ja pesuvedet käsitellään yhdessä, vaatii puhdistaminen järeämmän järjestelmän.

Korpiharjun mukaan mökin jätevesistä ovat yleensä huolissaan ne, jotka käyttävät vettä kaikista vähiten.

– Jos mökillä käytetään kannettua vettä, ei sen puhdistuksesta tarvitse olla huolissaan. Riittää, että veden imeyttää kukkapenkkiin, Korpiharju vakuuttaa.

Pelastusuunnitelma tekeillä

Vanajavesikeskuksen pääsihteeri Sanni Manninen Johansen kertoo Vanajavesikeskuksen säätiöitymisen edenneen loppusuoralle. Säädekirja allekirjoitetaan kesäkuun 11. päivänä. Säätiönä Vanajavesikeskus toivoo saavansa uusia rahoittajia yrityksistä ja yksityisistä ihmisistä. Tulevaisuudessa Vanajavesikeskus toimii Manninen Johansenin arvion mukaan noin puolen miljoonan euron vuosibudjetilla.

Budjetista kolmasosa tulee kunnilta ja maakunnilta, yksityisiltä rahoittajilta toivotaan hieman yli puolta vuosibudjetista.

Tällä hetkellä tekeillä on Vanajaveden pelastussuunnitelma, jonka on määrä valmistua ensi vuoden alussa.

– Suunnitelmaan kerätään tiedot siitä, mitä aiotaan tehdä, missä, milloin, kenen kanssa ja millä rahalla, Manninen Johansen kertoo.

Ensin suunnataan sinne, missä hätä on kovin. Vesientilaluokituksen mukaan Kernaalanjärvi, Vanajaveden Hämeenlinnan keskustan tienoo ja Äimäjärvi ovat vain tyydyttävällä tasolla, joten ne asettuvat etusijalle. Pääyhteistyökumppaneita suunnitelman luomisessa ovat kunnat, ely-keskukset ja suojeluyhdistykset. (HäSa)

Menot