fbpx
Uutiset

Puukauppaan tulossa sähköinen ilmoitustaulu

Puukauppa on siirtymässä pikkuhiljaa verkkoon, kun Puumarkkinat.fi -verkkopalvelu käynnistyy ensi vuonna. Kyseessä on sähköinen ilmoitustaulu, jolla esitellään metsänomistajien metsänhoitoyhdistysten kautta myynnissä olevia puukauppakohteita. Myös metsänomistajien on mahdollista omatoimisesti lisätä kohteita palveluun.

Palvelun tuottavat MTK ja metsänhoitoyhdistykset. Tavoitteena on lisätä puumarkkinoiden toimivuutta ja avoimuutta sekä vähentää puukaupan kustannuksia.

-Metsäomistajaorganisaatiolta on vaadittu läpinäkyvyyttä puukauppaan ja metsänomistajilta nykyistä tasaisempaa tarjontaa markkinoille. Puukaupan toimivuus on myös metsänomistajien etu, selvittää MTK:n metsäjohtokunnan toinen puheenjohtaja Annukka Kimmo.

Sähköinen ilmoitustaulu ei ole mikään uusi asia, vaan sitä on puuhattu jo vuosia. Ilmoitustaulua voidaan Kimmon mukaan verrata nettisivustoihin, joilla esitellään kaupan oleva asuntoja tai autoja.

Palvelun tuottajien tavoitteena on kehittää sähköinen ilmoitustaulu markkinapaikaksi, jossa ostajat voivat tehdä ostotarjouksia tarjolla olevista leimikoista.

Puu liikkeelle

Metsäteollisuuden Metsä- ja ympäristöjohtajan Tomi Salon mukaan puun liikkeelle saaminen suomalaisista metsistä tasaisina virtoina jalostuslaitoksille on eräs Metsäteollisuuden keskeisistä päämääristä.

-Jotta näin tapahtuisi tulee markkinoiden toimia tavalla, jossa kysyntä ja tarjonta kohtaavat markkinoilla mahdollisimman hyvin. Kaikki ratkaisut, jotka parantavat puumarkkinoiden toimintaa ovat tervetulleita.

Ensi vuonna avattavaa sähköistä puukaupan ilmoitustaulua Salo luonnehtii puuntarjontaportaaliksi.

-Sen perustaminen on yksi tärkeä askel kohti tulevaisuuden sähköistä puukauppapaikkaa ja metsäpalvelufoorumia. Onnistuessaan uusilla sähköisillä ratkaisuilla voidaan merkittävästi parantaa markkinoiden toimintaa sekä lisätä puukaupan kokonaistehokkuutta. Kehitystyön maali tulee nähdä ensisijaisesti markkinaperusteisesti. Lopputuote ei voi olla yhden osapuolen edunvalvonnan väline.

Lisäkehittely tarpeen

Sähköisen puukauppapaikan ja metsäpalvelufoorumin kehittämisen Salo näkee kolmikantana. Mukaan tarvitaan myyjät, ostajat sekä metsävaratieto eli metsäkeskukset, niissä kehitteillä olevat ratkaisut sekä Metsään.fi -sivustot.

-Näin toimien hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla jo tehty työ sekä luontevat rajapinnat. Vahva tahtotila on olemassa puukaupan ja metsäpalveluiden kaupan saamiseksi verkkoon.

Yhteisiä päätöksiä lopullisen sähköisen ratkaisun muodosta ja ylläpitäjästä ei vielä ole. Toimivan sähköisen markkinapaikan aikaansaaminen vaatii Salon mukaan vielä lisäkehitystä.

Puumarkkinoiden toimivuuden parantamista Tomi Salo pitää koko metsäsektorin yhteisenä etuna. Hän uskoo, että toimiva puukaupan markkinasivusto voisi olla pystyssä jo vuonna 2013.

-Aikataulu on kunnianhimoinen, ja se edellyttää yhteistä tahtoa puukaupan kolmikannalta. (HäSa)

Menot