fbpx
Uutiset

Puukerrostalossa naapurin televisio ei häiritse

Kaunis rakennusmateriaali saa kiitosta, kun asukkailta pyydetään palautetta puukerrostalossa asumisesta. Pälkäneellä sijaitsevan nelikerroksisen talon kaikki näkyvät pinnat ovat puuta, mutta runko ja kantavat seivät ovat betonia.

-Asukas ei yleensä huomaa eroa muihin rakennusmateriaaleihin verrattuna kuin ulkonäössä, toteaa talon rakennuttaneen Eridomic oy:n toimitusjohtaja Risto Lindholm.

Silti myös hiljaiset huoneistot on pälkäneläisessä puukerrostalossa huomattu. Puurakennuksessa äänieristys eroaa vaikkapa betoniin verrattuna. Vaikka naapurien puhe tai televisio eivät kanna seinien läpi, voi matala askelten ääni kuulua yläkerrasta.

-Kutsuisin tätä ennemmin ominaisuudeksi kuin haitaksi, pehmittelee Metsäteollisuus ry:n asiantuntija Pekka Nurro.

Yksi puisen julkisivun ominaisuus on myös pintavärin haalistuminen ajan kuluessa. Lindholmin mukaan julkisivu vaatii maalipinnan uusimisen noin 10 vuoden välein.

Rakennusvaiheessakin voi säästää energiaa

Vastikkeisiin rakennusmateriaalilla ei ole vaikutusta suuntaan eikä toiseen. Myös asunnon sähkönkulutus on samaa luokkaa kuin muilla rakennusmateriaaleilla. Silti ympäristöstä välittävän kansalaisen kannattaa Nurron mukaan valita materiaaleista puu.

-Materiaalin valmistamiseen ja itse rakentamiseen kuluu muita materiaaleja vähemmän energiaa, Nurro kertoo.

Kun rakentaa puusta, voi hyvillä mielin lentää vaikka maailman ympäri, Nurro vitsailee.

Rakennusmateriaalien tuottamiseen ja rakentamiseen kuluvan energian määrä on Nurron mukaan usein huomattava suhteessa asunnon käytönaikaiseen kulutukseen. Mies ihmetteleekin sitä, miksi rakennusvaatimuksissa keskitytään vähentämään vain käytönaikaista energiankulutusta.

-Uskon, että seuraava askel kulutuksen vähentämisessä on huomioida myös rakentamiseen käytetty energia.

Sellainen askel olisi mieluisa ainakin metsäteollisuudelle. (HäSa)

Menot