fbpx
Uutiset

Puuttuva koirapuisto

Hämeen Sanomat toi 14.2.2005 uutisessaan (s.5) esille koirapuiston puuttumisen Hämeenlinnasta. Luonnonhoitotoimiston puistopuutarhuri Jarmo Palviainen totesi, että koirapuiston puutetta on kompensoitu sillä, että kaupungissa on paljon puistomaisia kenttiä.

Kuitenkin uuden järjestyslain mukaan koirat on taajamissa pidettävä kytkettynä. Hämeenlinnan taajama-alueen koirilla ei siis ole lähistöllään mahdollisuutta vapaana liikkumiseen lakia rikkomatta.

Rahoitusjohtaja Ismo Uusitalo huomautti puolestaan, että koirapuisto kilpailee samoista rahoista muun muassa vanhustenhoidon, päiväkotien ja koulujen korjaamisen kanssa.

Vaikka en itse haluaisi puhua tuottavuudesta elävän olennon kohdalla, osoittaa Saksassa tehty tutkimus, että lemmikit tuovat saksalaisille yli viiden miljardin euron säästöt lääkärikuluissa (Koiramme 5/2004, 5). Tuon tutkimustuloksen yleistäminen Suomeen tai Hämeenlinnaan ei liene mahdotonta.

Koirien terveysvaikutukset ovat kiistattomia: koirat vaikuttavat positiivisesti mielialaan, liikunnan harrastukseen ja ulkoiluun sekä sosiaalisen elämään, tämän osoittavat useat tutkimukset. Etenkin vanhuksilla ja yksin asuvilla koira saattaa olla ainoa linkki ulkomaailmaan.

Koirapuisto ei ole minkään yksittäisen tahon kohtaamiskenttä: se on avoin sekä koiranomistajille että koirattomille. Paikka, jossa koiran ostamista harkitsevat voivat helposti hankkia lisätietoa, paikka jossa lapset voivat oppia koiran kohtaamista ja ennen kaikkea paikka, jossa koirille suodaan mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen: vapaana juoksemiseen, leikkimiseen, sosiaalistumiseen.

Sosiaalinen koira tuo iloa niin omistajalleen kuin lähipiirilleen: terveysvaikutusten tutkimustulosten valossa ei koirapuisto voi olla vain yksittäinen menoerä vaan satsaus kaupunkilaisten hyvinvointiin.

Lähes päivittäin koiranomistajien kanssa käydyistä keskusteluista voi päätellä, että esimerkiksi talkoorahan, korotetun koiraveron tai erilaisten keräysten avulla me olemme valmiita tulemaan puolitiehen vastaan. Onko kaupunki?

Eveliina Kostiainen

Hämeenlinna

Menot