Uutiset

Pyhällä hengellä eteenpäin

Joukko sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita sai tehtäväkseen tutkia kuinka pyörätuolilla pääsee liikkumaan Hämeenlinnassa. Tulokset olivat hämmästyttävän huonoja. Huomasimme paljon epäkohtia, joihin haluaisimme päättäjien puuttuvan ja joista vain murto-osa mahtuu tähän kirjoitukseen.

Ensinnäkin kadut ovat routimisen johdosta huonossa kunnossa. Halkeamat, kuopat yms. tekevät kulkemisesta todellisen tärinän ja tuskan taipaleen.

Lisäksi suurimmilta osin kadut viettävät joko tielle tai ojaan, joten niillä on vaikeaa kulkea itsenäisesti pyörätuolilla ja avustajankin voimat loppuvat hyvin nopeasti. Voimien loppuessa ja tärinän yhä kasvaessa voikin sitten miettiä kummasta sitä haluaa itsensä ja avustettavansa löytää, ajotieltä vai ojasta. Suoraan kun on Hämeenlinnan jalkakäytävillä lähes mahdotonta mennä.

Seuraavana esteenä tieltänsä löytää rotvallinreunat. Ne ovat korkeita ja madallutuksia on hyvin harvassa. Vain yhtenä esimerkkinä voisi mainita Jaakonkadun suojatien, jonka toisessa päässä on pilviä hipovan korkea rotvallinreuna. Milläs tällaisesta kohdasta sitten eteenpäin jatkat, lentämälläkö?

Jos edellisestä sitten jollain pyhällä hengellä selviät kaupan ovelle, ovat vuorossa kynnykset, painavat ovet ja ahtaat ovien karmit. Puhumattakaan liiketilojen invavessoista, jotka tuntuvat olevan tavallisia vessoja, joiden oviin on muodonvuoksi kiinnitetty inva merkki. Muutenkin muodonvuoksi -käsite alkoi tällä reissulla tulla hyvin tutuksi.

Luiskat ja rampit ovat hengenvaarallisia tai mahdottomia kulkea, hissit luovat aivan uuden käsitteen ahtaudesta ja automaattiovet sulkeutuvat ennen kuin olet edes huomannut niiden auenneen.

Tuntia kestäneet ”retkemme” aikana löysimme yhden positiivisesti yllättäneen liiketilan, Turuntien apteekin. Sinne suuri kiitos toimivista tiloista ja ystävällisestä palvelusta. Muiden onkin sitten aika katsoa kokonaisuutta kaikkien osapuolten näkökulmasta, eikä vain tuijottaa omaa napaa ja rahakukkaroa.

Vammaistyön opiskelijat

Koulutuskeskus

Tavastia

Hämeenlinna

Päivän lehti

14.8.2020