Uutiset

Pyhimys ei levitä kärsimystä

Jos Suomessa joku uskaltautuu julkisesti vastustamaan homojen tai lesbojen oikeuksia, hänet leimataan suvaitsemattomaksi. Jos joku ei kannata sukupuolten tasa-arvoa, hän saa päällensä feministien kiukun. Jos joku sanoo, että kondomia ei saa eikä kannata käyttää, me pidämme häntä tyhmänä.

Vatikaanissa tällainen henkilö julistetaan pyhimykseksi.

Tällä hetkellä on käynnissä kova selvitystyö, jonka tarkoitus on pyhittää edesmennyt paavi Johannes Paavali II. Pyhimys tarkoittaa henkilöä, joka on elämänsä aikana tehnyt asioita ihmisten hyväksi. Pyhimysten ajatellaan tehneen tekoja, jotka ovat Jumalan lahjoja. Edesmennyt paavi teki paljon muutakin.

Johannes Paavali II valitsi toimintaansa katolisen uskon tiukan linjan, ja kielsi katolisen uskonnon kannattajilta ehkäisyvälineiden käytön. Kielto noudattaa katolisen kirkon elämän kunnioittamisen periaatetta. Siis sitä, että elämä ja kuolema ovat jumalan päätettävissä. Ihminen ei saa puuttua edes elämän alkamisen mahdollisuuksiin.

Ainakaan naisten suojeluspyhimykseksi paavissa ei ole ainesta.

Ehkäisyvälineiden käyttämisen kieltäminen aiheuttaa kaksi ongelmaa. Ensinnäkin se heikentää selvästi naisten oikeutta määrätä elämästään. Hedelmällisessä iässä olevat naiset eivät voi itse päättää, haluavatko he tulla raskaaksi vai eivät. Kun ehkäisyä ei saa käyttää, naisella ei ole valinnanvaraa, vaan äitiys on ainoa vaihtoehto.

Länsimaiselle naiselle äitiys ei ole kirous, vaan ihana ihme. Mutta kiroukselta se tuntuu sille afrikkalaiselle naiselle, joka synnyttää alle kaksikymppisenä kuudennen lapsensa tietämättä, mistä aikoo hankkia ruokaa kasvavalle perheelle. Monissa maissa lasten saaminen sitoo naiset kotiin, ja lopettaa mahdollisuudet koulutukseen tai työhön.

Toinen ongelma ehkäisyvälineiden kieltämisessä ovat sukupuolitaudit. Tällä hetkellä ainoa hiv:tä ehkäisevä väline on kondomi. Katolisen kirkon kannattajia on maailmassa noin yksi miljardi, eli noin miljardi ihmistä ei ainakaan käytä kondomia. Tällaisessa joukossa on valtava määrä hiv-tartunnan saaneita.

Ongelmat ovat pahimmillaan latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa, joissa katolisen kirkon vaikutus on joillakin alueilla vahva. Hiv:n leviäminen on todellinen kansallinen ongelma, ja tauti tappaa ihmisiä ruton tavoin.

Molempiin pulmiin on toki olemassa ratkaisu, nimittäin seksin lopettaminen. Ei ole kuitenkaan todennäköistä, että miljardi ihmistä aloittaa selibaatin. Lisäksi latinalaisen Amerikan ja Afrikan kulttuureissa tasa-arvo on heikkoa ja naisilla ei useinkaan ole sananvaltaa seksissä. Edes siinä, harrastetaanko sitä vai ei.

Kun pappismiehet nyt Vatikaanissa listaavat edesmenneen paavin urotekoja, voisivat he vierailla latinalaisen Amerikan köyhillä katolisilla alueilla. Kärsimyksen levittämisen ei pitäisi olla pyhimyksen työtä.

anni.erkko@hameensanomat.fi

Päivän lehti

5.8.2020