Uutiset

Pyöräilijän paikka

Ilahduttavaa havaita mielenkiintoa meitä pyöräilijöitä kohtaan. Sivujuonteena toki tulisi mieleen esittää kysymys missä rohkeus kirjoittaa omalla nimellä?

Aulangontien pyöräilijät hotellin alueella närkästyttivät erästä kirjoittajaa. Nimimerkki Havoc tuo mukaan Papinniityntien ongelmat (HäSa 27.7.).

Kaupungin jalkakäytäväpyöräilijöiden sakottamisesta on nauttinut Keskustassa asuva (HäSa 28.7).

Pyöräilijän on monesta syystä parempi käyttää pyörätietä, jos sellainen on ja sen käytölle on hyvät perusteet. Oma itsesuojeluvaisto ohjaa useimmat pyöräilijät pyörätielle. Siellä on, niin uskomme, turvallisempaa kuin ajoradalla. Monet käytännön esimerkit vain osoittavat, että ei se turvallista ole sielläkään.

Kaupungissa jalkakäytävällä ajaminen on selvästi sakon paikka. Kadulla ajaminen on helposti sairaalamatkan arvoinen. Minä olen minä, isompi, väistä. Kumpiko luonnollisempi valinta?

Vanhan kaupungin katujen suunnittelussa ei ehkä ole osattu huomioida tulevia aikoja. Kaupunkialueella merkittyjen pyöräteiden kunto ja reunakivien luiskaamisen puutteet ovat erillisen kirjoituksen aihe.

Jonkun pyörätievastaavan suunnittelijan kannattaisi ajaa testiajoja. Aulangontiellä pyöräilijän menosuunnalla saattaa olla perusteita valinnalle. Tieliikenneasetuksen 18§ sanoo: ”jos pyörätie on vain tien vasemmalla puolella ja ajoradan oikealla puolella olevan pientareen tai ajoradan oikean reunan käyttö on kulkureitin tai muun vastaavan syyn vuoksi turvallisempaa, polkupyöräilijä saa lyhyellä matkalla käyttää piennarta tai ajoradan oikeaa reunaa.” Se muu vastaava syy hotellin alueella on pyörätien kunto, mikäli pyöräilet kaupungista Aulangon suuntaan.

Milloin kaupunki aikoo päällystää hotellialueen sorapäällysteisen pyörätieosuuden?

Asiasta viidenteen. Kun moottoripyöräilijät ovat omaksuneet tavan tervehtiä kädenheilautuksella vastaantulevaa lajitoveria, niin voisimmeko me pyöräilijät ruveta näyttämään keskisormea jokaiselle ilman kypärää vastaantulevalle?

Aalto Räisänen

pyöräilijä

Hattula

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic