Uutiset

Pyöräilytreeneissä ei lasketa kilometrejä

Vettä ripottelee taivaalta, mutta pyörälenkille on päästävä.

Koko talven kovaa harjoitelleet Sauli Pyrhönen ja Perttu Kallio ovat harrastaneet maastopyöräilyä vasta muutaman vuoden, mutta jo tänä kesänä on tarkoitus kilpailla aktiivisesti.

Pojat kuuluvat Tawast Cycling Clubin junioreille tarkoitettuun MTB racing -ryhmään.

– Tämä ryhmä on tarkoitettu sellaisille nuorille, jotka ovat kiinnostuneet kilpailemisesta ja vähän myös itsensä rääkkäämisestä. Ryhmään ei pääse ihan kylmiltään, vaan jonkinlaista harjoittelutaustaa pitää olla, kertoo seuran valmentaja Antti Munnukka.

Pyrhönen ja Kallio harjoittelevat kolme kertaa viikossa ja tekevän myös omatoimisia harjoituksia. Pyörälenkeillä harjoitellaan kestävyyttä, nopeutta ja tekniikkaa. Harjoitukset kestävät yleensä noin kaksi tuntia.

– Kilometrejä ei ole lenkeillä oikein katsottu. Joskus voidaan treenata vain tunti ja joskus Perttu on vetänyt neljän tunnin treenin, Munnukka kertoo.

– Pojat ovat olleet sinnikkäitä ja kehittyneet paljon talven aikana. Tämä on sellainen laji, että tähän on sitouduttava useaksi vuodeksi, jos haluaa nähdä, mihin itsestä on, valmentaja sanoo.

Pyrhönen ja Kallio maastopyöräily on mieluinen harrastus.

– Parasta on silloin, kun on hyvä sää. Meillä on myös kivat joukkuekaverit, Pyrhönen kertoo.

Kaikenikäisten laji

Maastopyöräilyä voivat Antti Munnukan mukaan harrastaa niin lapsen kuin eläkeikäisetkin. Tawast Cycling Clubissa alle 10-vuotiaat lapset pääsevät opettelemaan pyöränhallintaa ja liikennekäyttäytymistä BMX-koulussa.

Teineille ja aikuisille on tarjolla kuntoiluun keskittyneitä ryhmiä.

– Tämä on monipuolinen laji, joka ei keskity pelkästään kestävyyteen. Tekniikka on myös isossa roolissa ja on hienoa, kun pääsee vaikkapa jonkin vaikean kohdan ajamalla läpi, Munnukka sanoo.

Hän muistuttaa, että laji vaatii sitkeyttä, eikä pienistä vastoinkäymisistä saa lannistua.

– Sehän on vain hyvä, jos vaikka pyörästä jotain hajoaa, niin saa taas uusia osia, Perttu Kallio lisää virnuillen valmentajalleen. (HäSa)

Asiasanat