Uutiset

Pyörätelineet ovat mielikuvituksellisia, mutta epäkäytännöllisiä

Kierros Hämeenlinnan keskustassa osoittaa, että fillareiden pysäköintiin on tarjolla mitä erikoisempia häkkyröitä. Osa näyttää teoriassa hyvältä, mutta lähempi tarkastelu paljastaa puutteita.

Kaupungin vastuulla ovat osa julkisilla paikoilla olevista telineistä, esimerkiksi torilla, Reskalla ja palvelupiste Kastellin vieressä olevat. Pääosin kiinteistöt vastaavat kuitenkin omista telineistään.

Kaupungin katukunnossapitomestari Aleksi Koivuniemi kertoo, että pyörätelineitä huolletaan tarpeen mukaan, kun hoito- ja kunnossapitopalveluihin varatut rahat riittävät.

-Niitä pistetään aina välillä solmuun, ja joskus niitä joudutaan ostamaan lisää, kun niitä ei saa enää huollettua kuntoon, Koivuniemi sanoo.

Hän muistelee, ettei kaupunki ole ostanut uusia telineitä toviin.

Vääntynyt rengaskasa

Kastellin vieressä Linnankadulla olevat kiemuraiset telineet muistuttavat paremminkin taideteosta kuin pyöräparkkia.

Mustista renkaista osa on tuhottu – kenties niiden päälle on ajanut auto tai kenties niitä on rusikoitu auralla. Yhdeksän paikkaa on vääntynyt rengaskasaksi, jossa ei yksikään pyörä voi seistä.

Jäljellä on teoriassa 15 käyttökelpoista paikkaa, mutta koska pyörien paikat ovat niin tiiviisti vierekkäin, telineisiin mahtuu käytännössä huomattavasti vähemmän polkupyöriä. Torstaina puoliltapäivin siinä seisoo väljästi kolme pyörää, ja pari seisoo telineiden vieressä.

Lokasuoja kolhiintuu

Torin kulmalla kioskirakennuksen molemmin puolin on paikat kymmenelle pyörälle.

Teline näyttää hyvältä, tilavalta. Suurirenkaiselle pyörälle metallipuolien erottama pysäköintiläpi on kuitenkin ahdas, ja lokasuojat voivat kolhiintua.

Jos sarviin on kiinnitetty kori, pyörä ei mahdu kiinnittymään lainkaan. Torstaina telineeseen parkkeeratuista pyöristä puolet seisoikin telineiden vieressä.

Miten tähän kiinnitetään?

Sama telineen viereen jättäytyminen riivaa Reskalle pysäköiviä pyöräilijöitä.

Hotelli Cumuluksen ja K-kengän välissä on tilaa 25 polkupyörälle, ja paikkoja hyödynnetäänkin kohtalaisen tehokkaasti. Kuitenkin noin kolmannes pyöristä seisoo viemässä tilaa telinepaikoilla, vaikkei niitä ole kiinnitetty telineisiin mitenkään.

Hautaristejä muistuttavat telineet ovat hyvässä kunnossa. Niiden huono puoli on aavistuksen arvoituksellinen kiinnitysmekanismi. Miten kumista tukea oikein pitäisi käyttää? Sen on päätellyt ani harva pyöräilijä, sillä lähes kaikki pyörät on kytketty telineeseen väärin.

Täällä on aina tilaa

Rantakasinon liepeillä Viipurintien puistossa on tilaa pysäköidä. Katetut telineet seisovat tyhjillään, ja paljon pyöräilevät ihmiset tietävät kertoa, että niissä ei seiso pyöriä koskaan.

Valaisemattomassa, vartioimattomassa puiston nurkassa seisovat telineet olisivat houkutteleva kohde varkaille tai ilkivallantekijöille, mutta ilmeisesti edes vandaalit eivät ole kiinnostuneita, sillä telineet ovat tuliterässä kunnossa. (HäSa)

Menot