Uutiset

Pyörätohtorille kannattaa varata aika

Polkupyörähuoltaja Pentti Samppalan työtilasta Sportia Honkajuuressa kuuluu kova viuhina ja rapse. Hänen edessään lepää musta polkupyörä renkaat taivasta kohden. Takarengas pyörii samalla, kun Samppala pyyhkii sen pinnoja rätillä.

Mustan ajokin jälkeen vuoroaan odottaa sateenkaaren kirjo muita talviteloilta kaivettuja pyöriä.

-Lämpimät kelit tuntuvat tulleen kaikille yllätyksenä – ja pyörät pitäisi tietysti saada kuntoon heti. Tästä työmäärä vain lisääntyy. Odotettavissa on nyt kuukauden rupeama todellista säpinää, Samppala nauraa.

Yrittäjä Jouko Lainesalo Kone- ja sporthuolto Lainesalosta on yhtä kiireinen kuin Samppalakin. Tällä hetkellä Lainesalo ei uskalla arvioida, kuinka nopeasti pyörän saa takaisin, jos sen nyt tuo huollettavaksi.

-Parasta olisi, jos asiakkaat toimisivat kuin hammaslääkärillä: tilai-
sivat ajan. Yleensä pyörällä pystyy sen verran ajamaan, että pärjää huoltoaikaan saakka. Pienenä vinkkinä voisi sanoa, että pyörän voisi huollattaa syksylläkin – tai talvella, kun pyörä makaa varastossa. Lainesalo pohtii.

Vaihteiden määrä
nostaa hintaa

Polkupyörän huollattajan kannattaa varautua 40-100 euron laskuun. Huollon hinta riippuu sekä rakkineen kunnosta että esimerkiksi vaihteiden määrästä.

– Keskihinta on noin 60 euron paikkeilla, jos tehdään perusteellinen tarkistus ja huolto, Samppala arvioi.

-Hinta riippuu erityisesti vaihdemäärästä. Yksivaihteinen tavallinen polkupyörä voidaan huoltaa 49 eurolla, kun taas ketjuvaihteisen huolto on 69 euron arvoista. Muut vaihdemäärät jäävät näiden summien väliin.

Mitä enemmän liikkuvia osia pyörään on tungettu, sitä arvokkaampaa huoltaminen on. Jokaisesta kevytajoneuvosta joka tapauksessa tarkistetaan niin ketjut, jarrut, ohjauslaitteiden säädöt, vaihteet kuin pyörien puolatkin.

-Täyshuolto on sitten asia erikseen. Siinä pyörä hajotetaan osiin ja kootaan uudelleen, Lainesalo muistuttaa.

Polkupyörä olisi hyvä huoltaa tai huollattaa kerran vuodessa, muistuttaa Hattulan Parolassa toimivan Polkupyörämyynti Hatusen pyöränhuoltaja Jorma Lehtonen. Maallikkokin osaa ainakin katsoa, ovatko renkaat ajokelpoiset vai eivät.

Viitseliäs säästää
selvää rahaa

Kaikki pyöränhuoltoammattilaiset painottavat viitseliäisyyden tärkeyttä. Hyvällä hoidolla polkupyörä voi kestää ajokuntoisena kymmeniä vuosia.

-Puhdistus on tärkeää. Jos hiekat ja pölyt jäävät muhimaan, esimerkiksi jarrut ovat vaarassa, Samppala sanoo.

-Pyörien yleinen puhtaanapito on nykyisin tavattoman huonoa. Meillekin tulee pyöriä, jotka ovat aikamoisessa kunnossa. Omistajan kannattaisi ehdottomasti ainakin öljytä ketjut ja käsijarrullisten pyörien vaijerit, Lehtonen jatkaa.

Huonoon kuntoon joutunutta pyörää ei silti tarvitse hävetä, Samppala rauhoittaa.

-Jokainen pyörä katsotaan ja arvioidaan. Yleensä ne voi vielä saada kuntoon. (HäSa)