Uutiset

Pyry Kujala odottelee lisää ammattilaisotteluita

Hämeenlinnalaisella Pyry Kujalalla riittää mäiskittävää potkunyrkkeilykehissä. WKF-liiton ammattilaisten tuore Euroopan mestari on jo aloittanut valmistautumisen joulukuussa Ruotsissa järjestettävään maailmancupin turnaukseen. Otteluja on luvassa myös jo ensi vuodelle, jolloin 26-vuotias lähihoitaja suunnittelee nousevansa kehään muun muassa Itävallassa, Unkarissa ja Italiassa.

– Keväällä pitää olla kunnossa myös SM-kisoissa, mutta kovimmat vastustajat löytyvät maailmancupin kisoista. Saattaa olla, että joudun myös puolustamaan mestaruusvyötäni. Siinä ottelussa saattaisi olla jo rahaakin tarjolla.

– Heti EM-ottelun jälkeen myös Iranin WKF-liiton ottelujärjestäjä tarjosi ottelua. Myös Ukrainaan sain uudelleen kisakutsun. Ottelen jatkossa todennäköisesti sekä amatööri- että ammattilaiskehissä, sillä meidän lajissamme amatöörikin voi ottaa ammattilaismatseja, Kujala muistuttaa.

Kujala voitti syyskuun alussa Lvivissä Ukrainassa käydyssä sarjan 66,8 kiloa EM-ottelussa Roman Udutin kuudennessa erässä. Mestaruus nosti miehen WKF-liiton 66,8 kilon maailmanrankingissa kymmenenneksi.

– Ottelin Ukrainassa omaa painoluokkaani ylempänä. Omassa sarjassani, 63,5 kiloa, olen Suomen rankingissa neljäntenä, Kujala muistelee.

Kujala on viihtynyt kamppailulajisalilla 13-vuotiaasta saakka. Ennen potkunyrkkeilyä Kushin-Kan -seuran edustaja harrasti karatea, jujutsua ja brasilialaista jujutsua.

– Pikkuhiljaa potkunyrkkeily vei kuitenkin mukanaan. Siinä lajissa aloin aika pian myös menestyä. WAKO-liiton Suomen kisoissa olen voittanut kaksi kertaa Suomen mestaruuden kevytkontaktisarjassa, kerran täyskontaktisarjassa ja kerran alapotkusäännöillä. Tärkeitä saavutuksia urallani ovat myös Baltic Openin voitto ja kolme pronssisijaa maailmancupissa, Kujala muistuttaa.

Vahva debyytti ammattilaiskehässä

Kujala otteli Ukrainassa ensimmäistä kertaa ammattilaisena. Ennen otteluiltaa oli vielä epäselvää missä ottelussa mies nousee kehään.

– Mahdollisuus otella ammattilaisottelu tuli hieman yllättäen. Pääsin nimittäin tuuraamaan kokenutta Jarkko Jussilaa, joka päätti keskittyä lokakuussa käytävään WAKO-liiton MM-otteluun.

– Yllättävän hyvin matsi kuitenkin sujui, vaikka ottelin ensimmäistä kertaa ilman kypärää ja säärisuojuksia. Myös ammattilaismatseissa käytettävät hanskat ovat hieman kovemmat, Kujala kertoo.

Kujala pehmitti ukrainalaisen vastustajansa kovilla potkuillaan. Otteluillan videoklipillä voittajaa juhlitaan melkoisena sankarina.

– Jouduin heti muun muassa haastateltavaksi. Se sujui mattinykäs-englannilla aika haparoiden, Kujala nauraa.

Riekkolan valmennettava

Euroopan mestaria valmentaa monessa kamppailulajissa mestaruuksia otellut Anna-Leena Riekkola. Kujalan harjoituskaveri ja sparraaja on puolestaan toinen Kushin-Kanin kova potkunyrkkeilijä Shamil Seifulla.

– Myös harjoituksiamme vetävä Toni Huikkola on ollut menossa mukana. Unohtaa ei sovi Pappilanniemen terveyskeskuksen vuodeosaston mukavia työkavereita, joille pitää lähettää ainakin terveisiä, Kujala lisää. (HäSa)

Asiasanat