Uutiset

Pysähtyneisyyden tila vaarallinen

Hämeenlinnassa, kuten kaikissa maamme kunnissa, ovat alkamassa neuvottelut kaupungin ja myös kuntayhtymien luottamustehtävien jaosta.

Vaaleissa Etelä-Suomen läänin pääkaupungin suurimmaksi puolueeksi kuntavaaleissa noussut SDP tavoittelee ryhmäpäätöksellä kaupunginhallituksen puheenjohtajan tuolia. Jos demareiden tahto toteutuu, Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto valitsee tammikuussa puheenjohtajaksi kokoomuslaisen. Vahvin ehdokas tehtävään on valtuuston nykyinenkin puheenjohtaja Harri Lintumäki.

Vaalien jälkeenkin Hämeenlinna on leimallisesti kahden puolueen – SDP:n ja kokoomuksen – yhteistyön kaupunki. Pienpuolueiden tärkeä tehtävä on tarjota vaihtoehtoja, missä tehtävässä puolueet ovat kuitenkin onnistuneet kuluvalla vaalikaudella korkeintaan keskinkertaisesti. Mikään kunta tai kaupunki ei voi kehittyä jarruttamalla ja sellaisille ratkaisuille liputtamalla, joita ei ole asiallisesti olemassakaan. Hämeenlinnan pienpuolueille on ryhdistymisen paikka.

Hämeenlinna on tällä hetkellä siinä jamassa, ettei ole mitään perustettua puhua SDP:stä ja kokoomuksesta kaupungin valtapuolueina. Kaupungin talouden tila näyttää lähivuosina perin uhkaavalta. Juuri tästä syystä on erityistä aihetta korostaa SDP:n ja kokoomuksen asemaa suuren ja kiistatta raskaan vastuun puolueina. Vastuuta Hämeenlinnan tulevaisuudesta kantavat myös kaupungin virkamiesjohto ja kaikki kaupungin työntekijät.

SDP ja kokoomus ovat Hämeenlinnassa kasvotusten tärkeiden päätösten kanssa. Luottamustehtäviin kaivataan henkilöitä, jotka pystyvät keskenään reilun pelin yhteistyöhön. Riitelyllä ja henkilökohtaisten pisteiden keräämiseen perustuvalla politikoinnilla yhteisten asioiden hoitoa ajetaan pahimmassa tapauksessa pahaan umpikujaan. Päinvastoin kuin usein kuvitellaan, kunnallispolitiikka on ylitse kaiken ryhmätyötä. Kuluneella vaalikaudella SDP:n ja kokoomuksen yhteistyön henki on ollut hyvä, eteenpäin katsova.

Kuntavaalien alla kiisteltiin siitä, pitääkö kunnat tuottaa itse palvelut vai voiko niitä ostaa myös yksityiseltä puolelta. Koko tavalla tyhjän päällä levännyttä keskustelua on aivan turha jatkaa. Hämeenlinnassa pitää kiihkottomasti tapaus kerrallaan punnita, mikä on sekä laadullisesti että taloudellisesti järkevin tapa tuottaa hyvinvointipalveluja.

Äärimmäisen vaarallista on kuvitella, että Hämeenlinnassa kaikki voisi jatkua kuten tähänkin asti. Tällä tiellä kunnallisverotuksen jatkuva kiristäminen on toistuva tapa ratkaista kaupungin talousongelmia. Jokainen kansantaloutta ja kuntataloutta tunteva tietää, mitä kielteistä, kehitystä hidastavaa, veroruoskan heiluttamisesta seuraa. Juuri pysähtyneisyyden tila on kunnallisten peruspalveluiden suurin uhka.

Hämeenlinna ei ole vain Hämeenlinna: kaupunki on talousalueen keskus ja Kanta-Hämeen vaikutusvaltaisin kaupunki. Hämeenlinnan luottamusjohtoon pitää kerätä joukkue, joka pystyy terävöittämään kaupungin roolia talousalueen ja maakunnan veturina.

Päivän lehti

31.3.2020