fbpx
Uutiset

Pysäköinti pelastustielle on yleinen ongelma

Autojen pysäköinti taloyhtiön pelastustielle on tuttu riesa isännöitsijä Seppo Kuvajalle.

Hämeenlinnassa toimivan isännöintiliikkeen yrittäjän mukaan vikapaikalle pysäköinti on ongelma lähes kaikissa kerros- ja rivitaloissa.

– Ihmiset eivät tunnu ymmärtävän, mitä pelastustie tarkoittaa. Yleisin selitys on, että vierailin talossa vain vartin verran, vaikka autoa pidetään pelastustiellä pidempiä aikoja, Kuvaja kertoo.

Pääsy esteellinen satoihin asuntoihin

Kanta-Hämeen pelastuslaitokselle ongelma on tuttu.

– Törmäämme säännöllisesti siihen, että tilannepaikalla on virheellisesti pysäköityjä ajoneuvoja, pelastuspäällikkö Petri Talikka kertoo.

Hämeenlinnassa pelastuslaitos tarkasti muutama vuosi sitten kaikkien ruutukaava-alueen asuinkiinteistöjen pelastustiet. Samoin kaikkien uusien talojen pelastustiet koeajetaan pelastuslaitoksen kalustolla.

Riittävän tilava ja pelastuskaluston painon kantava pelastustie löytyy varmasti kaikista 2000-luvulla rakennetuista kiinteistöistä, mutta pääsy on esteellinen satoihin vanhemmissa taloissa sijaitseviin asuntoihin Hämeenlinnassa. Pahimmassa tapauksessa yksikin väärin pysäköity ajoneuvo voi estää koko talon pihassa toimimisen.

– Puomitikasauto on tavallista henkilöautoa herkempi, koska siinä on paljon tekniikkaa. Muutama vuosi sitten Lahdessa pikkutyttö menehtyi tulipalossa, koska pelastustielle pysäköityä autoa työntäneestä tikasautosta vioittui hydrauliikka, pelastuspäällikkö Maria Murtola kertoo.

Laskun maksaa auton omistaja

Pelastustien tukkiminen on sitä yleisempää, mitä lähempänä keskustaa kiinteistö sijaitsee. Kirjalliset ohjeet, rappukäytävän ilmoitustaululle piirretyt kartat eikä edes väärin pysäköityjen autojen laputtaminen aina auta.

– Täällä on totuttu, että vaikka kadunvarressa olisi tilaa, auto tungetaan pihaan, ettei vain joutuisi maksamaan pysäköintimaksua tai kävelemään 50 metriä, Seppo Kuvaja kertoo.

Usein toistuvissa tapauksissa Kuvaja on hinauttanut auton pois pelastustieltä, auton omistajan kustannuksella. Kuvajan mukaan aina edes viranomaisilla ei ole käsitystä siitä, että pelastustielle ei saa missään tapauksessa pysäköidä.

– Erään auton omistaja kutsui poliisin paikalle, joka oli myös sitä mieltä, ettei autoa olisi saanut hinauttaa pois.

Mikäli väärin pysäköity auto pitää siirtää pois pelastusajoneuvojen tieltä, tai se vaurioituu väärin pysäköinnin seurauksena, lasku myös lankeaa ajoneuvon omistajalle.

Poliisi sakottaa harvoin

Hämeenlinnassa poliisi ei säännöllisesti sakota pelastusteille pysäköityjä autoja, vaan toistuvat tapaukset tulevat yleensä tietoon taloyhtiön yhteydenoton kautta.

Pelastustielle pysäköiminen on pelastuslain rikkomus, josta rangaistus on yleisimmin 6–10 päiväsakkoa. (HäSa)

Menot