Uutiset

Pysyvää ovat koti, uskonto ja isänmaa

-Tämä on kesän aloitus ja kohokohta, kuvailevat Ähtärin sotilaskotisisaret Anneli Valkama ja lammilaissyntyinen Marja-Liisa Salminen.

Molemmat osallistuivat lauantaina ja sunnuntaina Vapaussodan Perinneliiton kesäpäiville Hämeenlinnassa ja Parolannummella.

Tällä kertaa järjestelyvastuun kantoi Tampereen paikallisyhdistys.

Sunnuntaina pääjuhlassa noin seitsemänsadan juhlijan joukossa mukana olleet Markku Seppälä, Taimi ja Pauli Hyvärinen Hämeenlinnasta uskovat, että yhä vielä olemassa olevat vapaussodan näkymättömät raja-aidat kaatuvat vain asioista avoimesti puhumalla.

-Historiaa pitäisi avata entistä avoimemmin nuorille, jo lukioikäisille. Kyse on vapauden vaalimisesta. Menneet tapahtumat olivat kuitenkin lähtökohtana isänmaan muodostumiselle silloin, kun se oli kypsä vapauteen, kolmikko pohtii.

-Samat kasvukivut ne ovat joka maalla, kun tutut käyvät tuttuja vastaan.

Liiton perinnejuhlassa heitä ilahduttaa koolla oleva samanhenkinen joukko, ja vuosi vuodelta vahvistuva yhteishenki.

Tuttuja isosta vierasjoukosta etsineelle sääksmäkeläiselle Mauri Mattilalle Vapaussodan Perinneliiton juhla on yksi vuoden kohokohdista.

-Tänne kokoontuu isänmaallista porukkaa, hän tiivisti.


Yhteistyöjärjestö

-Liittomme on yhteistyöjärjestö, jonka tavoitteena on koota yhteen ne kansalaiset ja järjestöt, jotka haluavat vaalia itsenäisyystaistelujemme muistoa. Sanalla sanoen, isänmaallisten perinteiden säilyttäminen, totesi liiton puheenjohtaja, kenraalimajuri Kalervo Sipi tervetuliaissanoissaan.

Tilaisuuden juhlapuhuja, opetusneuvos Raili Malmberg muistutti naisten osuudesta vapaussodassa.

-Naiset auttoivat asevoimien kuljetuksissa, kutoivat ja ompelivat vaatteita ja toimittivat niitä sekä ruokatarpeita rintamalle. Naiset työskentelivät sairaaloissa ja tukivat omaisensa menettäneitä.

Malmbergille isänmaa merkitsee kotia, äidin syliä ja isän kättä sekä iltarukousta.

-Isänmaani ovat myös itsenäisyys ja vapaus, sanan- ja liikkumisen vapaus. Isänmaani maistuu mansikkamaidolle.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston tervehdyksen juhlaan toi ylijohtaja Anneli Taina, puolustusvoimien kenraalimajuri Juhani Kääriäinen ja Hämeenlinnan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo. (HäSa)

Päivän lehti

18.1.2020