Kolumnit Uutiset

Raadollinen radonuhka

Meitä hämäläisiä ympäröi näkymätön uhka. Radon. Hajuton, mauton ja väritön kaasu, joka harjumaastossa nousee sisälle rakennuksiin jopa kesäaikaan.

Radonista puhuttiin jo viitisenkymmentä vuotta sitten, jolloin valokiilaan nousi jostakin syystä Askainen. Sen jälkeen riskikartan punainen alue on laajennut Salpausselkien suuntaisesti ja vielä pukee pohjoisesta Suomestakin käsivarren ja puoli rintaa.

Kyllä me osaamme ydinvoimaloiden säteilyä pelätä ja yhä vielä naapurivaltion 30 vuoden takaisen ydinonnettomuuden laskeuman vaikutuksia.

Viranomaisetkin tuntuvat vähättelevän radonin riskejä. Paniikkiako pelätään, kun säteilyn vaaroista kerrotaan niin laimeasti kampanjoiden?

Radioaktiivisen jalokaasun terveysriskit piilevät sen säteilevissä hajoamistuotteissa. Vuosia jatkuva altistuminen aiheuttaa keuhkosyöpää.

Milloin viimeksi on kerrottu radonkaasupitoisuuden johtaneen julkisen rakennuksen käyttökieltoon? Kosteus ja home pystyvät siihen, radon harvoin.

Radonin aiheuttamaan syöpään arvioidaan vuosittain kuolevan satoja ihmisiä, jopa enemmän kuin liikenteessä. Silti pelkäämme kaahareita, suojateitä, hirviä ja jääkelejä, muttemme radonbequerelejä.

Liikenneonnettomuutta on vaikea välttää. Sen sijaan radonin riski on täysin hallittavissa. Se vaatii vain hiukan euroja ja tietoa.

Uudisrakennuksessa radonin torjunta otetaan huomioon, mutta vanhojen sisäilman pitoisuudet pitäisi myös laskea riskittömälle tasolle.

Miksemme kysy, onko päiväkoti, koulu, vanhainkoti tai työpaikka turvallinen? Emme vaadi mittaustuloksia. Mikä ei näy, ei huoleta.

Etelä-Suomessa elämme pahimmalla riskialueella. Ilmeisesti myös koko maailman mittakaavassa.

Radonia syntyy jatkuvasti maaperässä ja kivitalojen rakenteissa. Soraharjuilla kaasu kulkeutuu erityisesti talviaikaan lämpiminä pysyvien talojen perustusten ilmavuotojen kautta sisätiloihin.

Ken asuu talossa, jossa tuuli pääsee puhaltamaan avoimessa alapohjassa, välttyy radonilta.

Tiedämme, että hyvä kellarikerrosten ja huonetilojen tuuletus poistaa radonia. Pahimmilla riskialueilla uusiin rakennuksiin rakennetaan kunnon ilmastointi ja radonkaivot imemään kaasu hallitusti pois.

Talvi tulee, joten hanki nyt radonpurkki. Tieto lisää tuskaa, mutta tämän tuskan voit parantaa itse.

Mainos