Uutiset

Raateihin ilmoittautui yli 200 kaupunkilaista

Vaikuttajaraadeilla halutaan kansalaismielipide esiin. Hämeenlinnan viiteen vaikuttajaraatiin ilmoittautui yli 200 jäsentä.

Suosituin raatien toimialoista on yhdyskunta, ympäristö ja rakentaminen. Halukkaita jäseniä on noin 80.

Myös lasten ja nuorten asiat kiinnostavat. Se on raadeista toiseksi suotuin.

– Olemme kuitenkin tosi tyytyväisiä, että kaikkiin raateihin tuli lopulta ilmoittautumisia riittämiin. Ikäihmisten vaikuttajaraatiinkin lähemmäs 40, vaikka se ei alkuun tuntunut kiinnostavan muiden raatien tapaan, maaseutusuunnittelija Marja Leena Souru kertoo.

Ilmoittautumisia on tullut eri puolilta kaupunkia ja eri-ikäiset ihmiset ovat halunneet mukaan.

– Viime vaiheessa niin nuoret kuin iäkkäätkin ovat lähteneet mukaan. On tosi hyvä, että eri-ikäisten kansalaismielipide tulee esille.

Puheenjohtajia tarjolla

Myös vaikuttajaraatien puheenjohtajiksi otettiin vastaan ilmoittautumisia. Niitäkin saatiin. Jokainen vaikuttajaraati valitsee puheenjohtajansa ilmoittautuneiden joukosta.

Etukäteen näyttää siltä, että kovin kilpa syntyy yhdyskuntaraadin puheenjohtajuudesta, sillä ilmoittautuneita on 9. Mukana on niin poliitikkoja kuin asiantuntijoitakin.

Kaikkein varmin puheenjohtajan paikka näyttäisi olevan elämänlaadun vaikuttajaraadin puheenjohtajaksi pyrkivällä Tuomas Mäkisellä, sillä hän on ainoa ilmoittautunut.

Puheenjohtajaehdokkaat, samoin kuin vaikuttajaraatien toimintaa, esitellään Hämeenlinnan kaupungin nettisivuilla.

Avustukset koepallona

Vaikuttajaraadit kokoontuvat pääosin sähköisesti.

– Ehkä jo tämän vuoden puolella kokeilemme käsitellä jotain ajankohtaista asiaa. Se voi olla esimerkiksi kaupungin avustukset, joita joudutaan leikkaamaan.

Vaikuttajaraatien toiminta alkaa virallisesti vuodenvaihteessa, jolloin niiden edeltäjät, poliittisesti valitut aluetoimikunnat lopettavat toimintansa.

Raadit kokoontuvat pari kertaa vuodessa pidettäviin kokouksiin.

– Niissä käsitellään muun muassa tilaajabudjetteja ja palvelusopimuksia. Muuten toimitaan sähköisesti.

Raatien toimialat ovat samat kuin lautakunnilla: lapset ja nuoret, elämänlaatu, ikäihmiset, terveys ja toimintakyky sekä yhdyskunta, ympäristö ja rakentaminen.

Puheenjohtajat julkistetaan seuraavilla kyläkäräjillä, jotka pidetään Raatihuoneella lauantaina 10. marraskuuta. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic