Uutiset

Raatobussia karkuun kohti Spartaa

Hämeenlinnalaista ultrajuoksijaa Harri Lehtimäkeä, 44, ei nähdä vähään aikaan numerolappu rinnassa. Reilut Miehet Havumetsien -seuraa edustava kovakuntoinen Lehtimäki ei ole kuitenkaan pehmentynyt, vaan miehellä on takanaan tavallista rankempi urakka. Hän nimittäin taivalsi puolisentoista viikkoa sitten Kreikassa ultrajuoksijoiden klassikkokisan, 246 kilometrin mittaisen Spartathlonin.

Akropolis-kukkulalta Ateenasta startanneen ja Spartaan päättyneen kisan Lehtimäki selvitti alle 35 tunnissa (34.40.39). Lähes 400 juoksijan rankassa koitoksessa mies ylsi sijalle 142.

– Kyllä se oli sen verran kova urakka, että ainakin jouluun saakka menee ennen kuin alan suunnitella seuraavaa tavoitettani. Seuraavan kisani juoksen todennäköisesti vasta ensi kesänä. Spartathloniin osallistuminen oli pitkäaikainen haaveeni, jonka toteuttaminen tuntui todella hienolta. Siitä pitää nyt myös nauttia jonkin aikaa, Lehtimäki pohtii.

Spartathlonin voittoon juoksi puolalainen Andrzej Radzikowski kovalla ajalla 23.02.23. Kisaan startanneesta kymmenestä suomalaisesta paras oli puolestaan sijalle 65 pistellyt Noora Honkala, joka ylsi aikaan 32.20.59. Lahjakas pitkien matkojen taivaltaja oli naisten kisassa seitsemäs.

– Kisan voittaja on ultrajuoksun todellinen huippu. Keskieurooppalaiset ovat muutenkin lajin tekijämiehiä. Alle 24 tunnin suoritusta pidetään huippuaikana ja se vastaa kuuden minuutin kilometrivauhtia, Lehtimäki laskeskelee.

Spartathlon ei ole mikä tahansa seikkailukisa, sillä päivätolkulla Kreikan maisemia ei saa ihastella. Paahtavassa auringossa pitää latoa tossua toisen eteen rivakkaa tahtia.

– Lähtö oli syyskuun viimeisenä päivänä (perjantaina) kello 7 ja matkaan sai käyttää aikaa maksimissaan 36 tuntia. Alussa oli tiukempi aikataulu ja ensimmäinen tarkistus oli maratonmatkan jälkeen, johon piti ennättää ajassa 4.45. Väsähtäneitä ja aikataulusta pudonneita varjosti koko ajan raatobussi, nauraa Lehtimäki.

Lehtimäki laati hyvän taktiikan kisaansa ja sillä hän myös vältti joutumasta raatokuormaan.

– Aloitin aika löysästi ja ensimmäinen päivä helteessä sujui ihan hyvin. Illalla ja yöllä meno sitten hieman helpottui, mutta seuraava päivä oli ihan kauhea. Lämpötila kohosi 30 asteeseen ja varsinkin viimeiset 30 kilometriä Spartan valtatiellä olivat todella tuskaisia. Pää pehmeni ihan täysin, mutta onneksi selvisin lopulta maaliin puoli kuuden jälkeen, Lehtimäki kertoo.

Spartathlon-juoksu järjestettiin jo 34 kerran. Maineikas kisa on ultrajuoksijoiden pisimpiä koitoksia.

– Reittiä luonnehditaan keskivaikeaksi, mutta kyllä siellä on aika rankkojakin osuuksia, muun muassa vuoristossa. Spartathloniin ihan oman leimansa lyö kuuma sää. Välillä pitää myös hieman palautella ja varsinkin matkan loppupuolella myös kävellä, Lehtimäki kertoo.

Lehtimäki selvisi urakastaan kisan ensikertalaiseksi hyvin.

– Jalkojen kanssa minulla ei ollut mitään ongelmia, mutta vatsa tahtoi lopussa krampata. En kyllä tiedä miksi, sillä yleensä sekin on toiminut ihan hyvin. Maaliin pääseminen oli suurta juhlaa, sillä joka vuosi noin puolet juoksijoista keskeyttää. Kaikki halukkaat eivät edes pääse mukaan, Lehtimäki muistuttaa.

Lehtimäki innostui pitkien matkojen juoksusta kolmekymppisenä. Sitä ennen hän suunnisti.

– Huomasin että olen parempi juoksija. Ensin juoksin puolimaratoneja ja maratoneja, ja kuutisen vuotta sitten innostuin ultramatkoista, eli yli 50 kilometrin kisoista, Lehtimäki muistelee. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

18.2.2020