Uutiset

Radan täydeltä historian helmiä 

Vanhojen kilpa-autojen harrastajat kokoontuivat lauantaina Ahveniston varikkoalueelle Historic-kilpa-autojen kauden päätapahtumaan, Historic Grand Raceen. Suomen vanhin moottorirata ja yksi maamme suurimmista autourheilutapahtumista houkuttelivat kilpailuun peräti 200 ajajaa. Niinpä rata täyttyi erilaisista automaailman helmistä startti toisensa jälkeen.  

Lauantaina ajettiin harjoituksien ja aika-ajojen ohella muutaman luokan ensimmäiset kilpailulähdöt. Yleisöä kilpailutapahtuma auto- ja moottoripyöräparaateineen houkutteli radan varteen jo avauspäivänä runsaasti.

Yksi täyteen ahdetun varikon tutuista kasvoista on Esa Peltonen. Iittalalainen konkarikuljettaja on tuttu rallipoluilta, mutta rata-ajokin maistuu. Peltonen on kuulunut Grand Racen vakiovieraisiin jo vuosien ajan.

Tänä vuonna mies tosin ajaa aiemmasta poikkeavalla kalustolla. Toki Toyota Starlet on automallina tuttu ja punakeltainen värityskin kertoo asiantuntijalle, kuka radalla kurvaa. Silti luokka on vaihtunut.

– Tälle autolle tämä on ensimmäinen kisa radalla. Aiempina vuosina olen ajanut Road Sport-luokassa F-ryhmän autolla, Peltonen valottaa.

– Tämä on historic-ralliauto 1300-kuutioisella moottorilla. Viime viikonloppuna ajoin tällä Lahdessa EM-historicrallissa ja nyt ollaan täällä, hän hymyilee.

– Laitoin etuvakaajan kiinni ja vaihdoin lyhyemmät jouset, muuten auto on suoraan rallista. Keskiviikkona kävin tällä vasta ensimmäisen kerran radalla. Ajoin ensin samoilla jousilla, joilla kilpailin keväällä San Remon asvalttirallissa Italiassa, mutta muutin vielä vähän autoa ja nyt se tuntuu yllättävän hyvältä, Peltonen taustoittaa. 

Peltonen starttaa sunnuntain kilpailuihin ruudusta kymmenen. Taakse jäi tukku isompia autoja.

Päivän lähdöissä saatiin nauttia rehdistä, mutta tiukasta kilpailusta. Formula 4 -luokan voitti  Mika Hirvonen. Jani Tammi ajoi kakkoseksi ja kolmas oli Hämeenlinnan Sami Inkiläinen.

Locost-, Super Saloon- ja vanDiemen-kisassa poika voitti isänsä, kun Tomi Jutila ehti ruutulipulle ennen isäänsä Ilkkaa. Tony Svensson nappasi startin kolmospaikan. 

 

Asiasanat

Päivän lehti

7.4.2020