Uutiset

Rädyn tapauksessa outoja kuvioita

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n valtuusto tukee puheenjohtaja Timo Rätyä. Asia on selvä, sillä ylimääräisessä kokouksessa tiistaina ainoastaan liiton valtuuston kolmannes tuki esitystä työpaikkakiusaamisesta epäillyn puheenjohtajan erottamisesta.

Päivän kestänyt kokous päättyi Suomen oloissa hyvin oudosti. AKT:n valtuuston puheenjohtaja Heikki Harakka astui lehdistön eteen ja luki paperista lyhyen kirjallisen päätöksen Rädyn tapauksesta. Tämän jälkeen Harakka käveli hissiin ja poistui paikalta.

Toimittajat tekivät työtään ja yrittivät kaivaa häneltä esiin muun muassa äänestyksen tulosta. Harakka kieltäytyi vastaamasta, valtuuston kirjallinen päätös sai riittää median edustajille.

Rädyn tapaus on tietysti erittäin kiusallinen AKT:lle. Tilannetta ei ainakaan paranna käytös, joka on tulkittavissa suoranaiseksi uhoksi. Harakan – ja myös suunsa sulkeneen Timo Rädyn – esiintymisen voi lukea niin, etteivät työntekijäliiton sisäiset asiat kuulu medialle.

Jos tämä olisi lähtökohta, epäily työpaikkakiusaamisesta ja sen käsittelystä AKT:ssa eivät kuuluisi myöskään median asiakkaille, suomalaisille.

AKT on valinnut itselleen auttamatta vanhanaikaisen ja tuhoon tuomitun tiedotuslinjan. Uhittelu ruokkii yksin käsitystä, että jossain asiassa on poikkeuksellisen paljonkin peiteltävää.

Miksi Harakka ei jäänyt vastaamaan lehdistön kysymyksiin, jos valtuuston kokous puheineen ja päätöksineen kestää päivänvalon?

Työpaikkakiusaamisen ja epäasiallisen käyttäytymisen toi julkisuuteen kutkuttavasti liiton viestintäpäällikkö Hilkka Ahde.

Tiistain perusteella järjestön tiedotuksen linja on pahasti tuuliajolla – tuskin vähiten Rädyn ja Ahteen pitkään jatkuneiden ja yhä ratkaisua odottavien kiistojen takia.

Valtuuston enemmistön kannan saattoi sanella se, ettei Rädylle haluttu kääntää tiukassa paikassa selkää. Harakan järjestämä näytelmä teki tilaa tulkinnoille, että AKT tekee mitä haluaa muusta yhteiskunnasta tai käynnissä olevasta poliisitutkinnasta huolimatta.

Tältä se vahvasti näyttää: AKT ei ole pätkääkään huolissaan julkisesta kuvastaan. Liiton laskujen mukaan sillä on ilmeisesti tähän varaa.

Kun kysymys on ay-liikkeestä, pelissä täytyi olla mukana säännöillä kikkailua. Ratkaisevan sääntötulkinnan mukaan valtuusto ei voinut siirtää Rätyä jäähylle poliisitutkinnan ajaksi. Valtuusto sai ottaa kantaa vain siihen, antaako AKT puheenjohtajalleen potkut.

Erottaminen olisi kohdellut Rätyä kovalla kädellä, siirtyminen syrjään tutkinnan ajaksi olisi palvellut sekä AKT:n että puheenjohtajan etua.

Tapaus on nolo ja huonoa mainosta ay-liikkeelle. Mistä muusta sekoilussa on kyse kuin raskaiden syytösten julkisesta vähättelystä!

AKT:n sisällä on entistä vähemmän tilaa sovinnolle. Valtuuston kahtiajako tärkeässä äänestyksessä lupaa liitolle myrskyisää tulevaisuutta.