Uutiset

Raha haisee ja se kiinnostaa

Arvaa mitä seteleitä lasketaan koko ajan enemmän ja enemmän maailmalle?

-50 ja 500 euron seteleitä, kertoo Suomen Pankin seteliasiantuntija Jussi Kangas.

500 euroa herättää kummastuksen. Aika harvan lompakossa on koskaan käynytkään niin arvokas seteli.

Jussi Kankaan mukaan 500 euron seteliä käytetäänkin usein rahan arvon säilyttämiseen. Toisin sanoen ihmiset säilövät rahojaan 500 euron seteleinä patjan alla tai tallelokeroissa. Esimerkiksi viimeisen finanssikriisin jälkeen syksyllä 2008 500 euron seteleiden käyttö kasvoi roimasti.

500 euron setelit myös ovat käteviä, koska paljon rahaa mahtuu pieneen tilaan.


Korttiraha suosittua, mutta seteleitä kuluu

Tällä hetkellä koko maailmassa on euroseteleitä kierrossa noin 850 miljardia euroa. Summa on huikea.

-Koska eurokäteinen liikkuu maasta toiseen, ei tiedetä, montako euroa liikkuu Suomen rajojen sisällä, Kangas sanoo.

Vaikka korttiraha on entistä suositumpaa, koko ajan kuitenkin lasketaan enemmän ja enemmän kahisevaa rahaa ulos. Suomen Pankki antaa käteistä rahaa niin paljon ulos, kuin sitä asiakkaat heiltä ostavat. Mitään säännöstelyä ei ole.

Käteinen raha on kuitenkin menettänyt suosiotaan huippuvuodesta 2000. Silloin noin 70 prosenttia suomalaisista maksoi ostoksiaan käteisellä. Nykyään 31 prosenttia suomalaisista sanoo käyttävänsä käteistä yleisimmin maksuvälineenä.


5 ja 10 ei kestä käytössä kauan

Suomessa ei enää tehdä lainkaan seteleitä.

Käytännössä Euroopan keskuspankki tekee suunnitelmat rahan tekemisestä ja antaa eri maille velvoitteet teettää rahaa. Esimerkiksi tänä vuonna Suomi teettää 5 ja 20 euron seteleitä. Suomen velvoite on on teettää noin 100-200 miljoonaa seteliä vuosittain, jotka Suomen Pankki tilaa Euroopan yksityisiltä setelipainoilta halvimman hinnan perusteella.

Yhden setelin painaminen maksaa noin viisi senttiä.

Suomen Pankista kysytään usein, miksi 5 ja 10 euron setelit menevät helposti huonoksi. Painetaanko ne huonommalle paperille?

-Se ei johdu paperista vaan siitä, että niitä käytetään eniten vaihtorahana. Niiden kierto on vain noin yksi vuosi. Esimerkiksi 50 euron setelin kierto voi olla viisikin vuotta, Kangas selittää.


Väärennökset tehdään Italiassa

Euroväärennöksiä tavataan maailmassa kuukausittain 50 000 kappaletta. Eniten väärennöksiä löytyy Ranskasta ja Italiasta, ja useimmiten väärennös on 50 tai 20 euron seteli.

Suomessa väärennetty seteleitä löytyy 50 kappaletta kuukausittain.

-Väärennökset löytyvät setelikierrosta nopeasti. Kaupoista rahat menevät laskentakeskuksiin ja rahan laskentakoneet huomaavat kyllä väärennetyt setelit, Kangas selittää.

Kone myös sysää huonokuntoiset setelit automaattisesti paperisilppuriin. Suomessa kuukausittain noin 3-4 miljoonaa huonokuntoista seteliä silputaan.

Mutta palataan väärennöksiin. Niitä tehtaillaan Italiassa. Siellä väärennösten tekemiseen käytetään isoja painoja ja bisneksellä on pitkät perinteet.

Rahan väärentäminen ei ole hurjasti muuttunut, vaikka turvatekijöitä on paljon. Jokaisessa setelissä on vesileima, läpikohdistuskuvio, turvalanka, hologrammi, kaiverruspainojälki, mikroteksti, helmiäisraita, väriä vaihtava numero sekä uv-valossa näkyvät kuidut ja uv-painatus. (HäSa)