Kolumnit Uutiset

Raha ratkaisee, asumisessakin

Nyt halutaan monimuotoista asumista Engelinrantaan.

Rannasta ei haluta vain eläkeläisten, sinkkujen ja opiskelijoiden asuinaluetta vaan sinne havitellaan kaikenikäisiä kaupunkilaisia asumaan ja elämään. Nyt pohditaankin, miten lapsiperheet saataisiin omakotialueilta takaisin keskustaan.

Eteläranta oy:n toimitusjohtaja Kristiina Koskiaho kertoi Hämeen Sanomissa (11.5.2014), että Helsingissä on jo havaittu hyvien palveluiden pitävän lapsiperheet keskustassa. Mitä tarvittaisiin, että vastaava kehitys tapahtuisi Hämeenlinnassa?

Koskiaho miettii, että lapsiperheitä voisi keskustaan houkutella hyvät palvelut. Jospa siis Engelinrannassa olisi päiväkoti ja etätyöpiste, jonka avulla lapset voisivat nähdä vanhempiaan vaikka kesken päivän. Harrastuksetkin ovat keskustassa hyvin saavutettavissa, sanoo Koskiaho.

Engelinranta tulee taistelemaan muiden keskustan kyljessä olevien asuinalueiden kanssa.

Keskustan lähellä on paljon asuinalueita, jotka houkuttelevat ruutukaavaa enemmän lapsiperheitä. Vai mitä mieltä olette Myllymäestä, Kaurialasta, Hätilästä tai Sairiosta?

Kaikki sijaitsevat lähellä palveluja, ja lapsille löytyy kavereita ja tekemistä. Yleensä monimuotoisilla asuinalueilla asenneilmasto on lapsiperheille kohdallaan.

Siellä ei huomautella, jos rivitalon pihassa on polkupyörä poikineen levällään tai pallo karkaa naapurin pihaan. Keskustan maine usein on toinen.

Hämeenlinna on pikkukaupunki. Etäisyydet ovat lyhyitä ja keskusta ruutukaavaltaan pieni.

Perheet ajaa kaupungin laidalle tai naapurikuntiin yleensä tilan tarve, sillä perheen kasvaessa halutaan lisää neliöitä, omaa pihaa ja lapsille leikkikavereita. Omakotitalo on edelleen aika monen suomalaisen haave numero yksi. Laitakaupungilla se on saavutettavissa.

Mikä sitten ajaa perheet naapurikuntiin tai kaupungin laidalle?

Vastaus on yksinkertainen. Raha.

Kaupungin laidoilla asuminen on edullisempaa kuin keskustassa tai keskustan läheisyydessä.

Olisikin kiinnostavaa tietää, kuinka paljon neliö maksaa uudiskohteessa Engelinrannassa.

Yleensä keskustan uudiskohteiden neliöhinnat ovat sen verran korkeita, että keskituloisen lapsiperheen on ihan turha haaveilla keskusta-asumisesta – vaikka sitten ei välttämättä tarvittaisikaan enää kakkosautoa. Miksi ahtautua pieniin neliöihin, kun parin kilometrin päässä voi elää väljemmin pienemmällä rahalla?

Ehkä Engelinranta katsoo kohti Helsinkiä. Kehä kolmosen sisäpuolelta halutaan houkutella paremman arjen perässä lapsiperheitä ”maalle”. Tähän asti houkuttimena ovat olleet edullisemmat perheasunnot keskustan kupeessa. Onko Engelinrannasta haastajaksi, jos neliöhinnat ovat pilvissä, sillä niillä, jotka tänne keskustaan muuttavat, on rahaa asua myös Helsingin keskustassa. Miksi raahata perhe tänne? Eläkepäiviin on pitkä aika ja työt ovat etelässä.