Uutiset

Raha ratkaisee koulutuksessa

Maahanmuuttajanuorella on ammatilliseen koulutukseen asti mahdollisuus opiskella Suomessa. Vaikka kykyä ja halua olisi opiskella korkeakoulututkinto, nuori törmää usein siihen, että raha loppuu. Perheillä ei ole varaa tukea nuoren koulutusta.

-Maahanmuuttajilla ei ole taloudellisesti mahdollisuutta kehittää itseään, sanoo Abdul Rahim Latifzei.

Hän on sitä mieltä, että yhteiskunnan pitäisi jollakin tavalla pystyä tukemaan korkeakoulutusta.

Työllistyminen on suuri ongelma

Lauantaina Hämeenlinnassa järjestettiin ensimmäistä kertaa ammatillisen koulutuksen ja työllistymisen dialogi -seminaari.

Tilaisuudessa oli paikalla afgaanitaustaisia perheitä ja palvelujen tarjoajia pääkaupunkiseudulta, Turusta, Tampereelta, Nokialta, Jyväskylästä ja Hämeenlinnasta.

Seminaarissa käsiteltiin haasteita, joita afgaanit kohtaavat koulutuksessa ja työllistymisessä.

-Seminaarissa välittyi yhteisön vilpitön tahto olla mukana yhteiskunnassa ja tarve saada tietoa työmarkkinoista, kertoo Maahanmuuttoinfo-hankkeen (ESR) projektipäällikkö Tanja Tauro.

Yksi erityinen ongelma on juuri työllistyminen. Perheiden isät ovat surullisena katselleet, kuinka heidän lapsensa hakevat töitä, ja valitettavan usein eivät saa työtä, vaikka menestyvät opinnoissa ja ovat päteviä.

-Työllistyminen on todella iso ongelma. Minulla on kaksi lasta, jotka opiskelevat yliopistossa. Jopa kesätöitä on ollut vaikea löytää. Opiskelijan talous on todella ahtaalla, kertoo Saifi Mir Bahauddim.

Yrityksillä ja yhteisöillä on ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan ja yleensä aina käy niin, että suomalainen työnhakija voittaa maahanmuuttajataustaisen työpaikkahaastattelussa, vaikka molempien kyvyt ja osaaminen olisivat samalla tasolla. (HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020