Uutiset

Rahaa pitää pystyä kuljettamaan

Suomen Pankin ryöstöstä on käyty keskustelua turvallisuusnäkökohdista, ja siitä että rahaa kuljetetaan liikaa.

Kyllä rahaa täytyy pystyä siirtelemään. Tämän siirtelyn toimintatapoja on vain joidenkin turvayritysten ja varsinkin arvokuljetushenkilöiden syytä muuttaa. Pitäisi ymmärtää se tosiasia, että rahaa ei siirrellä samalla tavalla, kuin tavallista rahtitavaraa.

Jos otetaan työhön ylimielinen asenne, se kostautuu. Ammattirikollinen huomaa välittömästi ”löysät” rahankäsittelyt ja iskee suunnitelmallisesti, tilaisuus tekee varkaan.

Rahankuljetuksissa on ehdottomasti käytettävä tarpeeksi turvamiehiä lastin teko ja purkuvaiheessa, lisäksi kuljetettava arvotavara ei saa olla irrallisesti liikuteltavissa, vaan se pitää pakata asianmukaisesti turvalaatikoihin tai isommat määrät turvakolleihin. Myös asianmukaiset jäljittimet on oltava.

Ympäristö pitää ”varmistaa” ennen siirtoa! Turvamiesten pitää olla myös asianmukaisesti koulutettu ja varustettu mahdollisen oikeudettoman hyökkäyksen varalle.

Turvavälineet ja asianmukainen aseistus on ehdoton. Enkä todellakaan tarkoita mitään Raidiin verrattavia suihkepulloja. Kosmetiikka kuuluu kemikalioon, ei arvokuljetusten turvaamiseen. Ase on myös turvamiehen henkivakuutus, on naivia ajatella, että aseettomuus olisi jonkinlainen hengen säilymisen tae.

Jos rikollinen varustautuu aseella, on se merkki siitä, että hän myös on valmis käyttämään kaikki keinot tavoitteeseensa pääsemiseksi, hän tiedostaa omat riskinsä. Ihmetellä täytyykin, miksi vartijalle ei ole annettu tasavertaista oikeutta itsensä puolustamiseen?

Suomessa pitäisi lainlaatijoiden herätä todellisuuteen, vai tapahtuuko herääminen vasta sitten kun kohteiksi muuttuvat varakkaat ja vaikutusvaltaiset henkilöt, kuten ulkomailla jo tapahtuu.

Kuljetustehtävän, olkoon kyseessä sitten VIP:n, arvoesineiden tai valuutan kuljetus on suunniteltava ja organisoitava jokainen riskitekijä huomioon ottaen. Mitään ei saa pitää itsestäänselvyytenä.

Myös henkilövalintoihin täytyisi kiinnittää enemmän huomiota. Vartioiden ja turvamiesten täytyisi myös ulkoisesti antaa kuva luotettavuudesta ja turvallisuudesta. Vartijan on ymmärrettävä tehtävänsä laatu sekä vastuu, mannekiinimainen hissipoikameininki ei kuulu turva-alalle, mielummin hieman sotilasmainen jämäkkyys paremmin. Ammattiuskottavuus on puntarissa aina kun toimitaan yleisillä paikoilla.

Lisäksi täytyy mainita se seikka, että Suomessa poliisit ovat hyvin koulutettuja ja käytettävä tekniikka on alan huippua. Ryöstöjen tekijät jäävät kiinni ennemmin tai myöhemmin. He eivät ole mitään yli-ihmisiä.

Sapeli ja Miekka

Janakkala

Päivän lehti

17.1.2020