Uutiset

Rahapula vie tuoreen poliisin kortistoon

Lähes puolet toukokuussa valmistuneista poliiseista etsii vielä töitä

Lähes puolet vastavalmistuneista poliiseista ei ole löytänyt työpaikkaa. Töitä kyllä riittäisi, muttei määrärahoja virkoihin. Toukokuun lopulla valmistuneiden työllistymistä haittaa myös kaksi aiemmin keväällä valmistunutta isompaa kurssia.

Tilanne on sikäli erikoinen, että pari vuotta sitten lisättiin poliisikoulun aloituspaikkoja. Tähtäin oli silloin vuodessa 2010, jolloin virkoja vapautuu paljon. Nyt asiat ovat kääntyneet päälaelleen.

– Muutama vuosi sitten kihlakunnat pitivät jopa rekrytointitilaisuuksia poliisikoululla. Nyt kun valmistuneet utelevat töitä, kihlakunnilla ei ole rahaa palkkaukseen, Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Hannu Sainio pyörittelee päätään.

Sainio peräänkuuluttaa pitkäjänteisempää politiikkaa. Loppuvuoden lisäbudjetti ei auta asiaa nyt.

Tällä hetkellä toukokuussa valmistuneista 44 poliisista parikymmentä on vailla työpaikkaa. Poliisikoulun opettaja Juha Peltonen ei pidä tilannetta mitenkään hälyyttävänä.

– Ei tämä ole kauhean poikkeavaa. Sitä paitsi tilanne elää. Ilmoituksia työllistyneistä tulee koko ajan. Monet työllistyvät pikapuoleen, jos ovat aktiivisia hakijoita ja halukkaita ottamaan vastaan tarjottuja töitä.

Vaikka työpaikkaa ei voida suoraan taata valmistuneelle poliisille, mielenkiinto poliisin ammattiin tuskin on vähentynyt.

– Ehdottomasti kannattaa hakea poliisikouluun, Sainio kannustaa.

Usko työpaikkaan elää

Yksi kortistoon valmistuneista poliiseista on Riihimäellä asuva Mirjam Kitka. Kun Kitka haki poliisikouluun, hän uskoi saavansa töitä valmistuttuaan.

– Vasta tänä keväänä heräsin siihen, ettei töitä välttämättä löydykään.

Työttömyys ei Kitkaa lannista, vaan hän on jaksanut hakea ahkerasti töitä. Kitka on siinä mielessä onnekas, että hän menee työhaastatteluun tällä viikolla.

Kitka syyttää vastavalmistuneiden epävarmasta tilanteesta huonoa määrärahatilannetta. Töitä riittäisi, mutta virkoja ei. Hän ihmettelee myös suurta aloituspaikkamäärää sekä madaltuneita hakuvaatimuksia.

– Miten poliisikoululla on varaa ottaa niin paljon hakijoita, jos kaikille ei riitä töitä? Ei kai meidänkään koulutus aivan halpaa ole.

Kitka haki valmistuttuaan paikkoja ympäri Uuttamaatta ja Hämettä. Hän ei lähtisi työn perässä ympäri Suomea.

– Muualle muuttaminen on mahdotonta, kun olen naimisissa ja asumme Riihimäellä. (HäSa)

Päivän lehti

9.7.2020