Kolumnit Uutiset

Rahareikien määrä ei kelpaa porsaanreiäksi

Homekoulut, roudan raiskaamat huonokuntoiset tiet, vastavalmistuneet mutta heti kättelyssä rapistuvat rakennukset…

Siinä pientä listaa aiheista, joita tässäkin lehdessä käsitellään harva se päivä, koska ne ovat fakta ja vaikuttavat ihmisten jokapäiväiseen elämään.

Hämeenlinnassa hyvässä muistissa ovat muun muassa Lyseon lukion opettajia ja oppilaita sairastuttaneet sisäilmaongelmat, vaikkapa Rimmiläntien kaamea kunto, Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksen lattian kosteusongelmat ja moottoritien tunnelin katosta putoilleet palonsuojalevyt.

Aiheet saavat pohtimaan sitä, miksi tässä lintukodoksikin nimetyssä Suomenmaassa alkaa yksi jos toinenkin asia olla retuperällä.

Miksi lapsemme joutuvat opiskelemaan sädesienten valtaamissa kouluissa, miksi jopa valtateillä on riski ajaa liikenneonnettomuus tai autonsa romuksi valtavien kuoppien vuoksi, miksi tänä päivänä rakennetaan vasemman käden pikkurillillä? Noin niin kuin aluksi.

Vanhojen rakennusten ja teiden osalta kunnilla ja valtiolla on aivan liikaa korjausvelkaa.

Poliittiset päättäjät ovat kohdentaneet inframäärärahoja – kuka tietää minne, ja nyt me veronmaksajat maksamme siitä jopa oman terveytemme uhalla.

En kiistä, etteikö rahareikiä riittäisi niin kunta- kuin valtiontaloudessakin, mutta se ei saa olla porsaanreikä sille, ettei epäkohtiin puututa.

Herätyskello on joka tapauksessa soinut liian myöhään.

Jotain kummallista pääsi tapahtumaan myös suomalaiselle rakentamistaidolle.

Lamavuosien myötä rakennustyömaat muuttuivat muun muassa virolaisten ja puolalaisten ”rakennustyömiesten” temmellyskentäksi, mistä vastuussa ovat tarjouskilpailuissa ykköspallille hinnalla millä hyvänsä halajavat rakennusfirmat.

Vanha sanonta, että köyhän ei kannata halpaa ostaa, osui tässä kohtaa omaan nilkkaan.

Liikenneviraston mukaan väyläverkon korjausvelan määrä oli vuonna 2016 noin 2,5 miljardia euroa.

Vuosille 2016–2018 korjausvelkaohjelmassa myönnettiin teiden kunnostukseen lisärahoitusta 600 miljoonaa euroa.

Se on hyttysenpaska meressä.

Uusimmat