Uutiset

Rahkoilan tarinoista tuli toinenkin kirja

Rahkoilan kyläläiset saivat kerätyksi ensimmäiseen kyläkirjaansa niin paljon mehevää aineistoa, että heidän oli pakko tehdä vielä toinen kyläkirja.

-Ensimmäisestä kirjasta jouduttiin jättämään pois useita mielenkiintoisia juttuja. Niin sitten tehtiin Hämeen Heimoliiton tuella tämä toinen, molempien kirjojen kirjoittaja tietokirjailija Raine Raitio kertoo.

-Tässä on punaisena lankana tiedonvälityksen kehittyminen juorujen levittämisestä reaaliaikaiseen tiedonvälittämiseen. Kakkososa on jatkoa ensimmäiselle osalle, mutta itsenäinen teos, jonka pystyy lukemaan tuntematta ensimmäistä osaa.

Kirja kertoo mm., kuinka rahkoilalainen isäntä lähti Hämeenlinnaan ostamaan polkupyörän.

Hän meni kuitenkin vahingossa autoliikkeen ovesta sisään. Siitä seurasi, että autoliike toi isännän kotiin Hillmannilla.

Auto ajettiin kotona aittaan ja pantiin kiinni aitan seinään.

Rahkoilan kyläkirjan ensimmäinen osa ”Arvon mekin ansaitsemme” ilmestyi marraskuussa 2009. Toinen osa ”Ei ole vielä kirkossa kuulutettu” julkaistiin aivan joulun alla viime vuonna.

-Melkein kaikki kirjat ovat tosin jo myyty. Keräsimme kakkososasta ennakkotilauksia, jotta uskalsimme ryhtyä tekemään sitä, Kaija Nurmela kertoo.

Talonhaltijoista luettelo

Rahkoilan kyläkirjan toiseen osaan sisältyy talonhaltijaluettelo, joka ehkä helpottaa sukututkijoiden työtä.

-Sen laatiminen oli melkoinen homma, Raine Raitio kertoo.

Mukana on myös 1. hämäläiskomppanian nimiluettelo vuodelta 1918. Valkoisten puolella hämäläiskomppaniassa oli myös rahkoilalaisia. Punaisten puolelta vastaavaa luetteloa ei ole löydetty.

Ensimmäisen kyläkirjan painos oli 500 ja toisen 250. Sitä on vielä saatavilla muutamia kappaleita.

Hattulan kunnanhallitus päätti maanantaina osaa 20 kappaletta kirjan kakkososaa. (HäSa)