fbpx
Uutiset

Raikas tuulahdus median maailmassa

Kuin raikas tuulahdus jostain kaukaa oli Ilta-Sanomien uuden vastaavan päätoimittajan Hannu Savolan maanantaina pidetyn linjapuheen viesti. Savola painotti uutishankinnan ja -välityksen tärkeyttä tänä aikana, jolloin iltapäivälehtien palstojen näkyvimmät uutiset ovat luisumassa merkittävyysluokkaan “jääkiekkoilijan ex-salarakas pieraisi humalaisena hississä”.

Tunkkaisen, tirkistelevän viihdejournalismin voittokulkuun uskovassa mediamaailmassa vaatimus oikeudenmukaisuudesta ja kohtuudesta on rohkeaa. Toivon hartaasti, että Ilta-Sanomat pystyy ratkaisemaan vaikean yhtälönsä ja saavuttaa riittävän taloudellisen menestyksen laadukkaalla tuotteella. Kyllä tähän maahan täysjärkinenkin iltapäivälehti mahtuu.

Oman idealismin ja kirkasotsaisuuden myöntäminen herättää näinä aikoina vähän samanlaista vaivautuneisuutta kuin täysraittius. Lapsellista.

Voi olla, mutta minä en halua nähdä sitä päivää, jolloin vastuuntuntoisuus ja oikeudenmukaisuus ovat mediassa tyystin kadonneita arvoja ja jäljellä on vain ja ainoastaan taloudellisen menestyksen tavoittelu keinoja kaihtamatta.

Juoruviihteen ystäville suon mielihyvin kaiken heidän kaipaamansa huvin. Olen silti kiitollinen siitä, että sekä lehdistössä että radiossa vielä puhutaan asioista, joilla on todellista merkitystä ja koskettavuutta. Kansan tyhmistäminen hyödyttää vain markkinamiehiä ja vallanpitäjiä.

Pötypuhetta on, että medialla ei olisi vaikutusta ns. ajan hengen muokkaajana. Sananvapauden ja bisneksen hengessä ilmoille syydetyt juorut, kauhistelut, shokeeraukset, paljastelut ja ilkeilyt kuvien kera muokkaavat sekä aikuisten että etenkin nuorten ja lasten kuvaa ihmisistä ja maailmasta.

Ihmisen osaan kuuluu pohtia oikeaa ja väärää, aitoutta ja valheellisuutta, hyvää ja pahaa. Jos näiden erottamisessa on suuria vaikeuksia, seurauksista voidaan usein lukea lööppi- ja juorumediasta. Ilmiöiden syihin ja taustoihin ne eivät puutu, se jää muille foorumeille.

Juorumedian menestys kumpuaa hiukan samoista lähteistä kuin television saippuasarjojen lumo. Ihminen pääsee osallistumaan tapahtumiin ja tunteisiin sivusta tirkistelijänä joutumatta oikeasti pistämään itseään likoon.

Julkkisten, juorumedian ja lukijoiden kesken pelataan enimmäkseen selkeää peliä. Suuri osa julkkiksista on tehnyt kaupat median kanssa: minä kerron, te maksatte minulle, lukijat maksavat teille. Kaikki ovat tyytyväisiä.

Mutta entäs ne, jotka eivät ole tässä kaupankäynnissä mukana lainkaan ja joutuvat juorumediabisneksen pyöritykseen ilman omaa tahtoaan?

Monet julkisuudessa elämänkriisejään esittelevät, tolkuttomasti sekoilevat aikuiset ovat myös vanhempia. En voi olla miettimättä, miltä heidän lapsistaan tuntuu mennä kouluun niinä päivinä, kun lööpit huutavat äiskän tai iskän toilailusta kännissä tai kuumista öistä milloin kenenkin kanssa.

tuula.heinanen@hameensanomat.fi

Menot