fbpx
Uutiset

Raimo johdattaa oppilaat sukujensa lähteille

Yläasteen historianopettaja on perehdyttänyt hieman yli 300 turenkilaista lasta sukututkimuksen saloihin. Raimo Laurila sai sukututkimuksen sisällytettyä oppiaineen valinnaiskursseihin vuonna 1997 ja oppilaiden kiinnostus on pysynyt tasaisena siitä saakka.

Hämeen maakunta-arkisto nimesi Laurilan keskiviikkona vuoden asiakkaaksi. Hänet palkittiin siitä, että hän on sinnikkäästi kulkenut arkistossa kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisten kanssa penkomassa kirkonkirjoja ja raottamassa menneisyyttä.

– Suurin osa nuorista arvelee, että arkisto on jokin pölyinen paikka jossain, sanoo Laurila.

Miten opettaja siis oikein on saanut oppilaansa kiinnostumaan sukututkimuksesta?

– Itsenäinen työ tekee historiaa elävämmäksi. Sekin kannustaa, kun pääsee pois koululuokasta. Ja kyllä nuoret ovat kiinnostuneita juuristaan – mistä ovat kotoisin ja miten isovanhemmat ovat eläneet, Laurila kertoo.

Ainakin yhdeksäsluokkalaiset Tiia Tapiala, Sanna Hietaketo ja Joonas Ranta ovat innostuneita sukututkimuksesta.

– Kiinnostaa tietää aviossa olleiden ihmisten ikäeroista, mistä suvut tulevat, mitä töitä esivanhemmat ovat tehneet, Hietaketo sanoo.

– Ja miten ihmiset ovat liikkuneet eri paikkakunnilla. Vuosilukujen ja syntymäaikojen lisäksi arkistoista löytyy tarinoitakin ja hyvin paljon henkilöhistoriaa, Ranta tiivistää.

Ranta aikoo jatkaa sukunsa tutkimista omatoimisesti vielä kurssin päättymisen jälkeenkin. Hän on jäljittänyt sukuaan jo vuoteen 1686.

– Olen tavannut muutamia entisiä oppilaitani, jotka ovat jatkaneet harrastusta, Raimo Laurila valaisee. (HäSa)

Menot