fbpx
Uutiset

Raippavero tyrmistyttää sähkölämmittäjiä

Ympäristöministeri ja RKP:n puheenjohtaja Jan-Erik Enestam kertoi keskiviikkona ministeriönsä kaavailevan ylimääräistä veroa sähkölämmitteisille pientaloille. Ministerin mielestä sähkön käyttö talojen lämmitykseen luo mittavan ympäristö- ja ilmastopoliittisen ongelman. Hänen tietojensa mukaan pientalojen lämmitys aiheuttaa jopa kolmanneksen kaikista Suomen hiilidioksidipäästöistä.

Ministeri Enestamin esitys sai odotetusti hyytävän vastaanoton. Maamme miljoonasta pientalosta lämpiää sähköllä joko kokonaan tai osittain kolme neljäsosaa, loput pääasiassa öljyllä. Raippavero koskisi välittömästi miljoonia kansalaisia.

Kaavailut ylimääräisestä sähköverosta pitää ampua alas jo ennen kuin asiaa edes tuodaan virallisesti päätettäväksi. Sähkö on Suomessa jo riittävän kallista, joskaan ei huippukallista moniin Euroopan maihin verrattuna.

Perusteet mahdollisimman edullisesta energiasta löytyvät helposti. Suomen pitkä talvi on kylmä. Harvaan asutussa maassa etäisyydet ovat pitkiä, eikä kaukolämpö tule kysymykseen kuin taajamissa.

Sähköntuotanto on jo nyt keskittynyt harvoille paikkakunnille. Merkittävä osa energiasta tuotetaan vesi- ja ydinvoimaloissa. Fossiilisia polttoaineita, kivihiiltä tai öljyä polttavien voimaloiden osuus kokonaistuotannosta on vähenemään päin.

Pientalojen lämmitysmuotona sähkö oli vielä muutama vuosi sitten houkuttelevan edullista. Sen rakentamiskustannukset olivat muita vaihtoehtoja halvemmat, sähkölämmitys on helppo ja huoleton.

Niinpä sen suosio on vuosi vuodelta kasvanut siitäkin huolimatta, että sähkön hinta kipusi parin kuivan kesän jälkeen huippulukemiin. Vaikka Pohjolan vesivarastot ovat nyt ääriään myöten täynnä, alennusten jälkeenkään hinta ei ole painunut vuosituhannen vaihteen tasolle.

Kuluttajahintaa nostaa myös keskiviikkona voimaan tullut Kioton ilmastosopimuksen käynnistämä päästökauppa. Kun energiantuottajat joutuvat ostamaan päästöoikeuksia, ne siirtävät kulunsa suoraan hintoihin. Niinpä sopimus nostaa tavallisen pienkäyttäjän energialaskun loppusummaa kymmenillä prosenteilla. Tällaiseen tilanteeseen kotitaloussähkön raippavero istuu äärimmäisen huonosti.

Ehkä ympäristöministeri Enestam innostui liikaa Kioton ilmastosopimuksen voimaantulon ensimmäisenä päivänä. Esitys on ristiriidassa hallituksen toteuttamien verokevennysten kanssa. Veronmaksajan näkökulmasta mennään rajusti takapakkia, jos toisaalla verorasitusta kevennetään, mutta kiristetään muissa kohteissa. Asumiskustannuksia ovat lisäämässä lähivuosina tiedossa olevat kiinteistöverojen korotuspaineet.

Asumismuodon perusteella kansalaisia ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan.

On ilmeistä, että maan hallituksessa ministeri Enestam jää tällä kertaa yksin. Siellä ei onneksi nyt istu voimia, joiden ohjelmissa energian rangaistusverot ovat jo entuudestaan.

Menot