fbpx
Uutiset

Raiskaajan kanssa avioliittoon – Tutkimus patistaa muuttamaan seksuaalirikosten lainsäädäntöä entisen Neuvostoliiton alueella

Mielenosoittajat vastustivat perheväkivaltaa Ukrainan Kiovassa viime vuoden naistenpäivänä. Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa monien maiden täytyisi muuttaa neuvostoaikaisia lakeja seksuaalirikoksista. Tähän johtopäätöksen päätyy tuore tutkimus.

Equality now -kansalaisjärjestön tutkimuksen mukaan lait jopa vapauttavat raiskaajat vastuusta sekä saattavat rohkaista lapsiavioliittoja ja morsianten kaappaamista.

Puutteellinen lainsäädäntö ja seksistiset asenteet yhdessä johtavat usein siihen, että seksuaalisen väkivallan uhreiksi joutuneita tyttöjä ja naisia syytetään provosoimisesta.

Uhreja saatetaan painostaa sopuun tai jopa avioliittoon heidän kimppuunsa hyökänneiden kanssa.

– Monet näistä laeista vievät seksuaalisen väkivallan uhreilta oikeuden sen sijaan, että heidän kimppuunsa hyökänneet joutuisivat oikeuden eteen, sanoo Georgiassa toimiva ihmisoikeusasianajaja Tamar Dekanosidze uutistoimisto Reutersille.

Hän on yksi tutkimuksen tekijöistä.

Poliisi saattaa estää tekemästä rikosilmoitusta

Tutkimuksen mukaan kymmenessä entiseen Neuvostoliittoon kuuluneessa maassa viranomaisilta ei automaattisesti edellytetä tutkinnan käynnistämistä ja syytteen asettamista seksuaalirikoksissa.

Oikeuden hakeminen jää siis uhrin vastuulle. Dekanosidzen mukaan poliisi usein estää uhreja tekemästä rikosilmoitusta.

Lisäksi heihin saattaa kohdistua painostusta paitsi tekijältä myös tekijän perheeltä tai jopa heidän omalta perheeltään.

Yhdeksässä alueen maassa seksuaalirikoksia voidaan sovitella: Valko-Venäjä, Moldova, Ukraina, Liettua, Kazakstan, Tadzhikistan, Uzbekistan ja Venäjä.

Dekanosidzen mukaan joissain tapauksissa tekijä voi houkutella uhrin sopimaan antamalla hänelle rahaa tai lupaamalla mennä naimisiin hänen kanssaan.

Equality now aikoo kirjoittaa asiasta eri maiden hallinnoille alueella.

Viime viikolla Ukrainasta tuli alueen ensimmäinen maa, joka muutti lainsäädäntöään niin, että seksi ilman suostumusta on raiskaus.

Tällainen laki on jo olemassa muun muassa Ruotsissa ja Islannissa. Suomessa kansalaisaloite asiasta on menossa eduskunnan käsiteltäväksi ensi kevään vaalien jälkeen.

YK:n mukaan jopa kolmannes naisista maailmassa on kärsinyt seksuaalisesta tai fyysisestä väkivallasta.

Raiskauksesta avioliittoon

Equality now -järjestön tutkimuksen mukaan joissakin Itä-Euroopan ja Keski-Aasian maissa seksuaalisesta väkivallasta ei yleensä rangaista, jos siihen liittyy morsiamen kaappaaminen tai lapsiavioliitto.

Lapsiavioliitot ovat laittomia tutkimuksen kaikissa 15 maassa, mutta siihen jopa rohkaistaan, jos alaikäinen tyttö raiskataan.

Raiskauksista näissä tapauksissa ei käynnistetä tutkintaa, mikä tutkimuksen mukaan tarkoittaa, että pakkoavioliitto käytännössä vapauttaa raiskaussyytöksistä. Raiskausta jopa käytetään tytön pakottamiseksi avioliittoon.

Dekanosidze kertoo tapauksesta, jossa kaksi miestä raiskasi 15-vuotiaan tytön Georgiassa. Tytön perhe pakotti hänet menemään naimisiin toisen raiskaajan kanssa.

Dekanosidzen mukaan lainsäädännön muuttaminen on yksi tärkeä osa seksuaalisen väkivallan vastaisessa taistelussa.

– Lait voivat muuttaa asenteita. Lakien muuttaminen lähettäisi vahvan viestin siitä, että seksuaalista väkivaltaa ei sallita, Dekanosidze sanoi Reutersille.

Menot