Uutiset

Raiteille tunkua - henkilöliikenteen avaamisesta tulossa vääntö

Kymmenkunta yritystä on ilmoittanut liikenne- ja viestintäministeriölle olevansa kiinnostuneita kuljettamaan matkustajia Suomen rautateillä. Joukossa on sekä kotimaisia että ulkomaisia yrittäjiä.

Ministeriössä valmistellaan parhaillaan suunnitelmia rautateiden henkilöliikenteen avaamisesta kilpailulle. Virkamiestyöt ovat pitkällä, mutta poliittiset päätökset puuttuvat. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on väläytellyt kilpailun avaamista nopealla aikataululla. Berner haluaisia myös perustaa erillisen kalustoyhtiön, joka tarjoaisi kalustoa muillekin kuin VR:lle.

Suomen muusta Euroopasta poikkeavan raideleveyden on uumoiltu vähentävän kilpailijoiden innokkuutta tulla markkinoille.

Rautateiden avaaminen ei välttämättä ole hallituksessa läpihuutojuttu. Esimerkiksi Perussuomalaiset on vastustanut VR:n monopolin purkamista.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtaja Sampo Terho korostaa Lännen Medialle, että poliittiset linjaukset ovat edelleen auki.

– Ennen lopullista päätöstä asiassa tarvitaan tarkempaa arviointia ennen kuin voidaan esittää mitään yksityiskohtaista. Asiaa tulee nyt selvittää ja pohtia perusteellisesti, kun liikennepolitiikkaa muutenkin ollaan merkittävästi uudistamassa liikennekaaren kautta, Sampo sanoo.

Euroopan parlamentti hyväksyi viime keskiviikkona EU:n neljännen rautatiepaketin. Se tähtää henkilöliikenteen kilpailuttamiseen koko EU:n alueella.

Asiantuntijat ovat erimielisiä monin paikoin vesitetyn direktiivikimpun tehosta. Osa uskoo, että pitkien siirtymäsäännösten myötä aitoa kilpailua ei synny vielä ensi vuosikymmenellä. Osa pelkää valtioiden voivan suojella monopoliyhtiöitään loputtomiin. LM-HäSa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic