fbpx
Uutiset

Raivaustyöt jatkuivat Lopen metsissä

Lopella elettiin Tapaninpäivänä tuhansissa talouksissa ilman sähköä ja vettä. Metsänhoitoyhdistys, metsänomistajat ja pelastuslaitos raivasivat parhaansa mukaan kaatuneita puita, mutta myrsky jatkoi työtään vielä tiistaina.

– Kun sähköt katkesivat ilmeisesti lähes koko kunnasta, kutsuin iltayhdeksältä poikkeustilan johtajana herrat töihin, kertoo kunnanjohtaja Karoliina Viitanen.

Sähköttä, vedettä ja kylmissään eläville järjestettiin vanhainkodin yhteyteen hätämajoitus ja käynnistettiin veden jakelu. Hätämajoitusta voidaan laajentaa tarvittaessa koululle ja urheiluhalliiin.

– Yksi vanhus on tullut yöksi hätämajoitukseen, mutta muuten perheet tuntuvat hakeutuneet sukulaisten ja tuttujen luo kuntarajojen ulkopuolelle, Karoliina Viitanen sanoo.

– Olin juuri pari viikkoa sitten maanpuolustuskurssilla, jossa ihmettelin, tarvitsisinko koskaan poikkeusolojen johtamista. Tässä taidot nyt ovat olleet tuoreeltaan käytössä! Samalla pääsimme testaamaan kuinka järjestelmät toimivat, Karoliina Viitanen sanoo.

Vesijakelupisteet avuksi

Vettä jaetaan asukkaiden omiin astioihin Läyliäisten koululla, Räyskälän leirikeskuksella ja Ojajoenkaaren varikolla. Porakaivot ja sähköpumput ilman sähköä.

Varastomies Seppo Rekola sai olla aika rauhassa Ojajoenkaaren varikolla keskiviikkona. Aamupäivän aikana vettä oli hakenut vain pari asiakasta eikä tiistai-iltakaan ollut ruuhkainen.

– Pienet kaupat jakavat vettä, joten jakelupisteille saakka ei tarvitse pienten erien perään lähteä, Seppo Rekola toteaa.

Jo Tapaninpäivänä sähköt katkeilivat pitkin kuntaa. Vaikka sähköt välillä vilahtelivat takaisin, tiistai-iltana pimeni koko Lopen kirkonkylän ja laajasti koko kunnan alue. Vielä eilen sähköittä elettiin yli 2000 taloudessa Pilpalan, Räyskälän, Hunsalan ja Salonkylän tienoilla.

Jopa keskellä Lopen kirkonkylää Perintömäen ja Mikonkaaren asuinalueilla on jouduttu odottelemaan sähkön paluuta vielä keskiviikkona iltapäivällä, kun alueen muuntamon päälle kaatuneet puut rikkoivat laitteita.

Tulisijat pelastavat maalla

Mikonkaaren alueella asuvien Marja Laukkasen ja Riitta UlMasihin talouksissa sähköt olivat keskiviikkona olleet poikki yhtäsoittoa lähes 50 tuntia.

-Mitään paniikkia ei ole ollut. Minä olen hakenut kuumaa vettä Marjan kotoa, mutta muuten lämmitys ja ruuanlaitto sujuu puilla, Riitta UlMashin kertoo.

Molempien naisten taloissa lämpöä saadaan varaavista takoista ja uuneista. Vesi tulee kunnan verkosta, joten sähköttömyys haittaa lähinnä lukemista.

– Täällä on paljon lapsiperheitä, mutta uusissa taloissa on yleensä kaikissa jokin varaava tulisija, naiset arvioivat.

Lopen terveyskeskuksessakin oli Tapaninpäivän ja tiistain sähköttömiin tunteihin suhtauduttu rauhallisesti. Tapanina töihin lähtenyt sairaanhoitaja Mari Pulkkinen kertoo potilaiden pitäneet vaihtelusta. Rutiinityöt luistivat häiriöittä.

– Sähköt olivat Tapanina poissa aamuyhdeksästä iltapäivään kolmeen ja tiistaina aamukahdeksasta iltapäivän kahteen, muttemme kärsineet kylmää emmekä nälkää!

Puiden raivaus ja vianetsintä jatkuivat maastossa koko keskiviikkopäivän ajan. (HäSa)

Menot