fbpx
Kolumnit Uutiset

Raja-aita siirtyy kunnan ja maakunnan välille

Sanotaan, että Suomeen mahtuu vain yksi asia kerrallaan. Nyt tilanne on outo. On kaksi asiaa – aakkosjärjestyksessä maahanmuutto ja sote.

Ilmankos viime ajat ovat olleet kiihkeitä.

Vielä niin etäinen sote-uudistus koskettaa aikanaan meitä kaikkia.

Lauantaina hämeenlinnalainen Raili Rautava kehotti (HäSa 21.11.) kaikkia kantahämäläisiä ryhtymään toimiin sen puolesta, että keskussairaalan palvelut säilyvät nykyisellä tasolla.

Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveydenhuollon professori Juhani Lehto ei sen sijaan pidä tärkeänä sitä, että jokaisessa niemessä ja notkossa on täyden palvelun sairaala, etenkään Etelä-Suomessa.

Hänen mielestään paljon tärkeämpää on, että sairaaloilla on järkevä työnjako keskenään. Etelä-Suomen kasvukäytävällä ne ovat niin lähellä toisiaan.

Tästä asiasta ollaan varmasti tasan kahta mieltä.

Myös sosiaalipalvelut järjestetään reilun kolmen vuoden kuluttua uudenlaisella organisaatiolla maakunnassa.

Tällä hetkellä on vaikea hahmottaa, miten kaikki muuttuu, kun samaan aikaan kuitenkin vannotaan, että lähipalvelut säilyvät. Osa niistä saattaa digitalisoitua.

Siitä ei ole pahaa sanottavaa, kunhan kaikilla on osaamista ja mahdollisuus käyttää digipalveluita.

Sähköiset palvelut on tehtävä niin helpoiksi, että tumpulampikin pystyy hallitsemaan ne.

Ministeri Juha Rehula (kesk.) on viime päivinä sukkuloinut ympäri maata valottamassa, mitä sotesta tuli päätetyksi maratonistunnossa, kun hallituskriisi leijui uhkana.

Yksi soten hokemista on, että kansalaisille pitää saada tarjolle tasalaatuisia palveluita asuinpaikasta ja varakkuudesta riippumatta. Toinen on, että raja-aidat kaadetaan sektorien väliltä.

Ensimmäinen tavoite saattaa onnistua ainakin paremmin kuin nykyjärjestelmällä. Toinen sen sijaan siirtää raja-aitaa vain toiseen paikkaan.

Kun maakunta tuottaa soten, raja tulee sen ja kunnallisten palveluiden kuten koulu- ja nuorisotoimen välille.

Mieleen tulee väistämättä kysymys, olisiko samalla rysäyksellä kannattanut tehdä suuri kuntauudistus ja siirtää muutkin palvelut leveämmille hartioille. Maakunta järjestäisi kaikki palvelut.

Kunnat voisivat sitten keskittyä kotiseutu- ja perinnetyöhön, jos ne halutaan yhä säilyttää.

Menot