fbpx
Uutiset

Räjähdekontit pysyvät Läyliäisissä

Läyliäisten tilapäinen räjähdevarasto on saanut Turvatekniikan keskukselta (Tukes) pysyvän luvan.

Räjähteitä varastoivan Maxamin pysyvässä luvassa 1.1 vaarallisuusluokan räjähteiden määrää on pudotettu 30 000 kiloon. Väliaikainen varastointilupa on ollut 50 000 kiloa.

Saman vaarallisuusluokan nalleja Läyliäisten metsän keskellä sijaitsevassa varastossa saa olla miljoona kappaletta aiemman puolen miljoonan sijaan.

Lopen kunta esitti syksyllä Tukesille antamassaan lausunnossa, että alueen ympärille tulisi rakentaa kolmen metrin korkuinen maavalli.

Räjähdevarastolle annetussa luvassa edellytetään vain, että Tukesin viranomaisten on päästävä tarkistamaan ennen toiminnan alkamista onko räjähdevarasto vaadittujen määräysten mukainen.

Räjähteitä varastoidaan lähinnä eteläisen Suomen louhintatöitä varten. Räjähteitä säilytetään konteissa, jotka on aidattu.

Lähimpään vakituisesti asuttuun naapuriin on matkaa 300 metriä ja kilometrin säteellä sijaitsee useita talouksia. Naapurusto onkin ollut huolissaan räjähteistä, joista asukkailla ei ollut mitään tietoa ennen kuin Maxam haki vakituista varastointilupaa.

Maxam vakuutti lokakuussa Läyliäisten väelle järjestetyssä yleisöillassa, että alue on vartioitu. (HäSa)

Menot