Uutiset

Räjähdysaineista ei ole puhuttu, kun ei ole kysytty

Keskustelu Läyliäisten Seuralassa oli torstai-iltana kirjaimellisesti räjähdysherkkä, kun vastikään suurelle yleisölle paljastuneesta räjähdevarastosta järjestettiin yleisötilaisuus. Räjähdekontit ovat olleet maastossa jo useita vuosia, mutta vasta hiljattain asia valkeni myös paikkakuntalaisille.

Mitään vilunkia asiaan ei liity, sillä kunta on antanut yritykselle luvan kontteihin, minkä lisäksi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes pitää toimintaa turvallisena. Asia on ollut esillä kunnan ilmoitustaululla, mutta edes kaikki valtuutetut tai teknisessä lautakunnassa eivät ole tienneet asiasta ennen tätä viikkoa.

-Ihan kuin olisi kaikkien edun mukaista, ettei asiasta tiedetä. Tunnutaan ajattelevan, että kun kuntalaiset eivät tiedä, eivät rikolliset tiedä. Toivottavasti jatkossa tehdään silti kaikki alueen turvallisuuden parantamiseksi, sanoo Mari Seiterä.

-? Tämä ei ole Sisilia, tämä on Läyliäinen. Eikä teidänkään nimenne ole Corleone, vai onko, napauttaa Seiterä Läyliäisten räjähdysainevarastosta vastaavalle Maxam Suomen Jouni Uusipurolle.

Kontti kuin säilykepurkki

Osa pitääkin aluetta hyvin turvattomana.

-?Aitauksista pääsee läpi kuka vaan ja kontti aukeaa oikeilla välineillä kuin säilykepurkki. Miksei paikalla ole ympärivuorokautista valvontaa?, ihmettelee vain 400 metrin päässä konteista asuva Kari Koivisto, jonka mukaan moskeijan tavarat ovat räjähdysetäisyydellä.

Toistaiseksi Läyliäisten varastoalue on toiminut väliaikaisella luvalla, joka umpeutuu ensi vuoden helmikuussa. Nyt räjähdysainevarastosta on tarkoitus saada pysyvä ja sen kapasiteettia aiotaan nostaa 49 000 kiloon. Uusipuro uskoo laajentamisella olevan myös työllistäviä vaikutuksia paikkakunnalle.

Dynamiitit ja nallit merikonteissa

Räjähteitä on Maxamin edustajien Jouni Uusipuron ja Juha-Petteri Laakkosen mukaan säilytetty merikonttityylisissä varastoissa. Varastot on aidattu ja niihin on asennettu hälytysjärjestelmät muun muassa varkauksia ja ilkivaltaa vastaan. Konttien lähellä on myös alku­sammutusvarasto.

-Riittääkö turvallisuuden takaamiseen pelkkä verkkoaita, 200 litraa vettä ja kaksi vaahtosammutinta? ihmetellään yleisöstä.

Uusipuron mukaan turvallisuustekijöihin aletaan kiinnittää ensi vuonna tarkempaa huomiota, jos varasto saa pysyvän luvan.

-Meillä ei ole ollut intressiä ylimääräisiin satsauksiin, koska lupa on ollut määräaikainen. Turvallisuuspuoli on hoidettu vähimmäismääräysten ja asetusten mukaan, mutta isot taloudelliset muutokset teemme, jos lupa heltiää.

-Mikään laki ei edellytä hälytysjärjestelmää, mutta sitä suositellaan. Kun hälytys tulee, paikalla on muutamassa minuutissa ihminen, lisää Uusipuro.

Turhaa hysterian lietsomista?

Kaikki eivät pidä hälytysjärjestelmää riittävänä.

-Hälytysjärjestelmä tuntuu lähinnä huvittavalta. Mitä sitten jos onnettomuuksia tulee kuljetusvaiheessa? Räjähteet pitäisi säilyttää kallion sisällä, toteaa Aimo Alho.

-Muutoinkin olisi ollut kiva tietää tästä muuta kautta kuin Shellin baarin nurkkapöydästä. Ei taida nämä asiat koskea loppilaisia päättäjiä.

Rauhoittelijoitakin löytyi.

-Jäitä hattuun. Tämä on ihan normaalia toimintaa, ei tässä kaikkien tarvitse asiantuntijoita olla. Ihan turha alkaa hysteriaa lietsomaan, toteaa Eero Mustajoki.

Karkkilassa samanlainen varasto

Merikonttityyppiset varastot onkin jatkossa tarkoitus korvata kevytbetoni- ja harkkorakenteisilla. Myös kulunvalvontaa lisätään ja aitausta parannetaan.

Yleisön inttäessä turva-alueesta, sanoo Uusipuro sen olevan tällaisella räjähdemäärällä 375 metriä.

-Mitään massaräjähdystä ei pääse tapahtumaan, vaikka yksi kontti räjähtäisi. Kannattaa muistaa, että reilun 10 kilometrin päässä Karkkilassa sijaitsee samankokoinen räjähdysainevarasto. Bensa-asemat ovat pullollaan räjähdysherkkää materiaalia, toppuuttelee Uusipuro. (HäSa)