Uutiset

Räjähteitä verkossa myynyt yliluutnantti kertoi tavanneensa lukuisia ostajia - "Yritin katsoa, että on edes jotenkin järjissään"

Helsinki
07.06.2018, 14:03

Kotimaa

– Jos tilaatte varastolta 1 000 patruunaa ja käytätte 500, ja sanotte että kaikki käytettiin, niin kukaan ei kyseenalaista tätä? kysyi syyttäjä Mikko Larkia Puolustusvoimien räjähteitä ja patruunoita Tor-verkossa myyneeltä yliluutnantilta Helsingin käräjäoikeudessa.
Helsingissä Merisotakoulussa Santahaminassa ja Suomenlinnassa työskennellyt 39-vuotias mies vastasi yhdellä sanalla: ”Ei.”
Mies toimi koulutusupseerina, ja hänellä oli oikeus saada koulutusta varten haltuunsa räjähteitä sekä patruunoita. Hän kertoi, että ammunnoissa kuluvaa materiaalia ei pysty laskemaan kukaan.
– Pyydät x-määrän tavaraa ja palautat x-määrän tavaraa. Kuluu mitä kuluu, ja jotain jää väkisinkin yli. Ei sitä kukaan valvo tai kyttää, mies sanoi.
Määräyksien mukaan ylijääneet tarvikkeet olisi pitänyt palauttaa varastolle. Mies hankki syyttäjän mukaan räjähteitä sekä patruunoita enemmän kuin oli koulutusta varten tarpeellista eikä harjoitusten jälkeen palauttanut tarvikkeita varastolle.
– Hän on anastanut kyseistä omaisuutta ja säilyttänyt räjähteitä sekä patruunoita määräysten vastaisesti kodissaan, työpöydällään sekä henkilökohtaisessa varastokomerossaan ja vienyt niitä pois Puolustusvoimien alueelta sekä myynyt ja yrittänyt myydä niitä eteenpäin Tor-verkon kautta, syyttäjä kirjoittaa haastehakemuksessa.

Asiantuntija: Räjähdemäärä riittäisi tekemään merkittävää tuhoa

Oikeudessa kuultiin asiantuntijatodistajana Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen järjestelmäkeskuksessa työskentelevää järjestelmäinsinööriä. Hänen mukaansa viisi kuusi kiloa riittää tekemään merkittävää tuhoa, jos se räjäytettäisiin esimerkiksi metrossa.
– Se juna on sitten siinä. Se on sotilasräjähde, joka on tehty aiheuttamaan tuhoa, mies sanoi.
Syyttäjän mukaan mies vei Puolustusvoimilta reilut 13,5 kiloa TNT-räjähdettä. Puolustuksen mukaan viety määrä on yhteensä 8,6 kiloa. Ero tulee siitä, että osa tarvikkeista löytyi miehen lukitusta varustekaapista.
Puolustuksen mukaan tämä ei ollut anastettua omaisuutta, sillä kaappi sijaitsi Puolustusvoimien tiloissa ja räjähteitä oli mahdollista käyttää edelleen seuraavissa harjoituksessa. Koska kaapissa ei saanut säilyttää määräysten mukaan räjähteitä, oli kyse syyttäjän mukaan siitä, että kaapissakin ollut materiaali oli jo anastettu eteenpäin myyntiä varten.

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta

Mies kertoi, että ehti myydä räjähteitä parille ihmiselle, mutta patruunoita useammille. Hän kertoi tavanneensa noin kymmenen ostajaa.
– Niin kierolta kuin se kuulostaakin, olen pyrkinyt näkemään, että ostaja on jotenkin edes järjissään ja vastuullinen ostaja. Siellä kaikennäköisiä yhteydenottoja tuli. Kun tarpeeksi viestittelee, niin viestin ulkoasu paljastaa jo paljon ihmisestä ja jotenkin siitä henkisestä maailmasta, mies kertoi.
Syyttäjä vaatii miehelle ehdollista vankeutta törkeästä kavalluksesta, törkeästä palvelusrikoksesta, räjähderikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Lisäksi syyttäjä vaatii korvaamaan anastettujen tarvikkeiden arvon, joka on syyttäjän mukaan yli 7 000 euroa.
Mies myöntää syytteet pääosin, mutta kiistää törkeän tekomuodon kavalluksessa ja palvelusrikoksessa.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic