fbpx
Uutiset

Rajavartiolaitoksen majuri paljasti salaista aineistoa oppilaille – Hovioikeus tuomitsi 40 päiväsakkoon

Siirtyessään opetustehtäviin Raja- ja merivartiokouluun majuri vei mukanaan kovalevyn, joka sisälsi salassa pidettäviä tietoja.
Helsingin hovioikeus antoi perjantaina tuomio opetustehtäviin siirtyneen Rajavartiolaitoksen majurin tekemästä palvelusrikoksesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta.

Helsingin hovioikeus antoi perjantaina tuomion rajavartiolaitoksen majurin vuosina 2014–2015 tekemästä palvelusrikoksesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta.

Majuri oli toiminut Kaakkois-Suomen rajavartiostossa valmiusupseerina, kunnes vuonna 2014 siirtyi Rajavartiolaitoksen Raja- ja merivartiokouluun opetustehtäviin.

Siirtyessään uuteen palveluspaikkaan hän oli vienyt oikeudettomasti mukanaan kovalevyn, joka sisälsi mittavan määrän salaista tietoaineistoa. Lisäksi hän oli käsitellyt aineistoa uudessa palveluspaikassaan, vaikka hänellä ei ollut siihen enää oikeuksia.

Rajaturvallisuuden opetusyksikön vanhempana opettajana hän oli myös paljastanut salaista tietoaineistoa koulun henkilökunnalle ja opiskelijoille opetusta järjestäessään.

Majuri oli kertonut muun muassa kadettikurssin osanottajille salassa pidettäviä, rajajoukkojen toimintaan ja toiminnan suunnitteluun liittyviä tietoja valmistautumisesta sodan ajan operatiivisiin tehtäviin. Kadettikurssin opiskelijoilla ei ole oikeutta pitää hallussaan tai käsitellä näitä tietoja.

Hovioikeus hylkäsi syytteen virkasalaisuuden rikkomisesta siltä osin, että majurin on väitetty oikeudettomasti paljastaneen salassa pidettävää tietoa kadettikurssin opiskelijoille harjoituksen yhteydessä.

Hovioikeus tuomitsi majurin 40 päiväsakkoon. Sakkoa hän joutuu maksamaan yhteensä 1 680 euroa.

Menot