Uutiset

Rajavartiolaitoksen uusi päällikkö Ilkka Laitinen pelkää katastrofia Itämerellä: "Estonia oli meidän tulikasteemme"

Itämerellä sattuvan suuronnettomuuden riski on kasvanut, arvioi Rajavartiolaitoksen uudeksi päälliköksi valittu kenraalimajuri Ilkka Laitinen.

Viime vuodet rajavalvontaan liittyvissä uhkaskenaarioissa on puhuttu pitkälti Suomen itärajan tapahtumista, monimuotoisista hybridiuhista, laittomasta maahantulosta ja sen mukanaan tuomista turvallisuusongelmista. Laitinen luettelee Lännen Medialle suurena riskinä kuitenkin vielä sen, että Suomenlahdella kolahtaa – ja pahasti.

”Läheltä piti” -tilanteita on viime vuosina nähty karikkoisella Itämerellä sen verran, ettei meripelastuksesta vastaava Rajavartiolaitos katso kehitystä hyvällä.

– Estonia oli meidän tulikasteemme, ja sen jälkeen on tehty paljon töitä, Laitinen toteaa viitaten vuonna 1994 sattuneeseen matkustajalauttaonnettomuuteen, jossa menehtyi yli 850 ihmistä.

Toistasataa rikettä Suomen lähialueilla

Liikenneviraston tilastot vahvistavat Rajavartiolaitoksen uuden päällikön esiin nostamaa huolta: Viime vuonna Liikennevirasto esti 12 laivan ajon karille ja kirjasi 173 rikettä Suomen lähimerialueilla.

Pahin tilanne olisi Laitisen mukaan se, että itä–länsi-suunnassa Suomenlahdella kulkeva rahtilaiva ja pohjoisesta etelään risteilevä matkustajalaiva törmäisivät toisiinsa. Meripelastustehtävän lisäksi kyseessä olisi laaja ympäristöonnettomuus.

Laitinen pitääkin hyvänä sitä, että vuoden 2019 alusta myös merellä sattuvien ympäristöonnettomuuksien johtovastuu siirtyy Rajavartiolaitokselle.

– Jos kuvitellaan monialaonnettomuutta, niin samat alukset osaavat laskea öljypuomia ja pelastaa ihmisiä.

Samalla hän toivoo, ettei tulevina vuosina koskaan jouduttaisi tilanteeseen, jossa harjoiteltuja toimia jouduttaisiin merellä tosissaan käyttämään.

Turvallisuusmuutoksiin yritetään vastata

Suomen turvallisuustilanne on viranomaisten mukaan muuttunut merkittävästi viime vuosina, ja Rajavartiolaitos on pyrkinyt vastaamaan muutokseen.

Turvallisuusviranomaisten toimivaltuudet todennäköisesti laajenevat Laitisen päällikkyyden kaudella. Tällä hetkellä eduskunnassa on käsittelyssä esitys, joka laajentaisi Rajavartiolaitoksen oikeuksia.

Jos eduskunta hyväksyy esityksen, Rajavartiolaitos voisi muun muassa käyttää asevelvollisia nykyistä laajemmin rajavalvontatehtävien hoidossa, puuttua lennokkien lennätykseen raja-alueilla ja antaa poliisille terrorismintorjuntatehtävissä virka-apua myös muualla kuin merialueilla.

Laitisen mukaan päivitys toimivallassa on tarpeen, jottei koskaan kävisi epäselväksi, onko viranomaisella toimivaltuuksia poikkeuksellisessa hybridiuhkatilanteessa.

– Yksi tyypillinen piirre hybridiuhkissa on se, että viranomaiskenttää kopaistaan saumasta. Tulee tenkkapoo, että voiko oikeusvaltiossa viranomainen toimia näin.

Eduskunnassa on käsittelyssä myös sotilas- ja siviilitiedustelulainsäädäntö, joka laajentaisi viranomaisten tiedonkeruun mahdollisuuksia. Rajavartiolaitoksesta ei tule tiedusteluviranomainen mutta ne selventävät Laitisen mukaan laitoksen roolia tiedustelussa. Hän pitää lainsäädäntöä Suomelle välttämättömänä.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic