Uutiset

Raju leikkausehdotus Suomen verotukseen

 

Kokoomusvetoisten hallituksien saamattomuus ärsyttää pääministerin yrittäjäpoliittista neuvonantajaa, kansanedustaja Eero Lehteä (kok.). Lehden mukaan Suomen taloutta olisi pitänyt myllertää rajulla kädellä jo vuosia sitten.

Lehti jakaa Suomen taloudet ongelmat kahteen osa-alueeseen: työmarkkinoiden joustamattomuuteen ja asenneilmapiiriin.

– Työmarkkinat ovat kohtuuttoman jäykät. Ammattiyhdistysliike on kiinnostunut vain työssä olevien työpaikoista. He eivät ole huomanneet, että työssä käyvien lapset eivät saa enää töitä edes korkeasti koulutettuina, mikä on aika huono edunvalvonnan lopputulos.

– Lisäksi Suomessa on syntynyt yleinen mielipide, että pääoma on haitaksi. Suomesta puuttuu työnantajia, joilla on pääomaa ja riskinottokykyä, mutta nykyinen pääomaverotus ei ole antanut siihen motivaatiota.

Lehti sanoo, että Suomi on jäänyt suljetun talouden tilanteeseen, jossa poliitikot odottavat, ettei pääoma liikkuisi rajojen yli.

– EU:ssa jos jossain pääoma saa hakeutua vapaasti.

Kansanedustaja muistuttaa, että Ruotsissa ei ole enää perintöveroa, joka hänen mukaansa rasittaa Suomen pk-sektoria. Perintövero pitäisi Lehden mukaan poistaa välittömästi.

– Se pahimmillaan tappaa suomalaiset yritykset, kun liiketoiminta joudutaan myymään pääomaverotusten kokonaisvaikutuksesta ulkomaille.

Lehti muistuttaa, että yrittäjien on helppo lähteä Suomesta, jos olosuhteita ei rakenneta tasavertaisiksi muihin EU-maihin nähden.

Helsingin Sanomat kertoi toissa viikolla Onvest-konsernin pääomistajasta, vuorineuvos Maarit Toivanen-Koivistosta, joka sanoi muuttavansa Portugaliin. Toivanen-Koivisto koki, että Suomen perintö- ja lahjavero on liian raskas. Lehti sanoo, ettei tapaus ole mitenkään ainutkertainen.

– Tällä hetkellä Virossa on jo 27 tuhatta suomalaistaustaista yritystä. Viro pyrkii saamaan maahansa aggressiivisesti yrityksiä. Se yrittää olla tulevaisuudessa Pohjoismaiden Luxemburg. Siellä on kasvua tukeva yritysverotus, kun voitoista ei tarvitse maksaa veroa, jos ne jäävät yritykseen.

Lisäksi kansanedustaja mainitsee Saksan, joka on hyväksynyt pienyritysten paikallisen sopimisen, millä voidaan poiketa yleissitovuudesta tilannekohtaisesti.

Lehti sanoo, että kyseiset muutokset olisi pitänyt tehdä Suomessa jo monta vuotta sitten.

– Kun minä aloitin työnantajana vuonna 1971, oli käytännössä täystyöllisyys. Kun vuonna 1975 Suomessa oli yli 60 tuhatta työtöntä, presidentti (Urho) Kekkonen julisti hätätilahallituksen. Nyt meillä on yli 400 000 työtöntä.

– Jos jotkut ovat vastuussa työvoiman myynnistä työmarkkinoille, ne vastuulliset löytyvät työnantajaliitoista. Jos niiden suoritus on se, että 400 000 ihmistä jää ilman työtä, vaikka yhteiskunta on antanut hyvät eväät koulutukseen, niin olisi kyllä syytä katsoa peiliin. Minua ainakin hävettäisi.

 

Asiasanat