fbpx
Uutiset

Raju rasvakeskustelu on tyhjentänyt hyllyt

Se on karppaajien syy, että voi on vähissä kauppojen hyllyiltä.

Soittokierros paikallisiin marketteihin paljastaa, että totta se on. Prismasta on tällä hetkellä loppu Valion ja Arla Ingmanin voit. Korvikkeeksi voi ostaa virolaista voita.

Myös Hämeensaaren Citymarketissa Valion voi on loppu. Arla Ingmania sen sijaan löytyy, mutta kalliimpaan hintaan kuin Valion voita.

-Voita tulee vaihtelevasti. Valio on luvannut, että tuotanto normaalisoituu joulukuun alkuun mennessä, mutta saa nähdä, sanoo Prisman päivittäistavarapäällikkö Juha Korkatti.

Kun voita ei ole, muiden rasvaisten tuotteiden myynti on lisääntynyt. Esimerkiksi Oivariinia menee nyt paljon.

-Asiakkaat syyttävät karppaajia, mutta ymmärtävät tilanteen, kun se on lähes kaikissa kaupoissa sama. Voita tulee satunnaisesti, Korkatti sanoo.

Sekä Prismassa että Hämeensaaren Citymarketissa Valion voi on edullisinta. Arla Ingmanin voi on kalliimpaa. Se johtuu siitä, että ryhmät ovat neuvotelleet erilaiset ostohinnat tuotteille.

-Olemme tilanteesta pahoillaan, kun edullisin tuote on loppu, sanoo tuore-elintarvikkeiden tarvesuunnitteluvastaava Minna Hietala Hämeensaaren Citymarketista.

Hämeenlinnan Metrotukussa on Arla Ingmanin voita on, mutta Valion voi on sieltäkin tällä haava loppu.

-Meillä ei ole ollut ongelmaa, voita menee sen verran vähän, pikatukkupäälikkö Jouko Siltanen sanoo.

Vientiin menee paljon voita

Pula voista johtuu raaka-ainepulasta. Kulutustottumukset ovat muuttuneet rasvaisempiin valmisteisiin. Esimerkiksi rasvaisiin jugurtteihin ja juustoihin menee enemmän maitorasvaa ja sitä jää vähemmän voihin. Maitomääräkin on laskenut.

Valion voi- ja levitteet -tulosyksikköä johtava Reima Luomala sanoi STT:lle, ettei voipula johdu siitä, etteikö voita tehtäisi tarpeeksi. Valio tuottaa voita enemmän vientiin kuin kotimaan markkinoille, eikä suhdetta voi nopeasti muuksi muuttaa.

Arla Ingmanin toimitusjohtaja Robert Ingman ei halua suurennella voipulaa. Hän uskoo, että ongelman takana on myös hamstrausta.

Se on selvää, että voin hinta kipuaa ylöspäin, kun hyllyt ovat tyhjiä, ja voin kysyntä kasvaa.

Sokerileipuri käyttää vain voita

Sokerileipuri Jenni Höijer leipoo kaikki Sokerileipuri Suomisen tuotteet voihin.

-Meillä ei ole vielä pula voista näkynyt, vaan olemme saaneet voita tukusta ihan normaalisti.

Höijer valmistautuu joulusesonkiin ja sanoo, että tukusta pitää tarkistaa voin saatavuus.

-Jos näyttää siltä, että sitä saa huonosti, pitää ostaa enemmän kerralla. Joulutorttuihin ja pipareihin menee paljon voita, Höijer sanoo.

Myöskään ravintola Popinon keittiömestari Petri Linkholm ei ole havainnut voipulaa. Ravintolassa sitä menee 15 kiloa viikossa ja toimitus on pelannut moitteettomasti. (HäSa)

Menot