Uutiset

Rakennusalan keskittymä halutaan työn alle ensi vuonna

Rakennustoimisto Pohjolan toimitusjohtajan Juha Metsälän mukaan Hämeenlinnaan on kaivattu rakennusalan keskittymää. Hän uskoo vakaasti, että alueelle löytyy yrityksiä.

– Mikäli asemakaava saadaan tänä vuonna, aloitamme tilojen rakentamisen vaiheittain ensi vuonna, Metsälä ilmoittaa.

Pohjola on neuvotellut Hämeenlinnan kaupungin kanssa sopimuksesta, jonka mukaisesti yhtiö rakentaisi Harvialantien ja rautatien väliselle alueelle Rakennusmaailma-nimisen rakentamisen ja rautakaupan keskittymän. Alueelle tulisi 5000-10000 kerrosneliön Rakentajatalo ja useita 2000-5000 kerrosneliön muita rakennuksia, joista saisivat tiloja alan yritykset.

– Todennäköisesti Rakennusmaailma on suojattu nimi, joten emme voi käyttää sitä. On puhuttava rakentamisen. sisustamisen ja rautakaupan keskittymästä, Metsälä huomauttaa.

Kiinteistöt nousisivat Valtatie 10:n ja pääradan väliselle alueelle, joka on nyt olemattomassa käytössä. Useissa muissa maakuntakeskuksissa nimenomaan valtateiden varret on kaavoitettu yrityksille, jotka haluavat näkyvyyttä. Metsälä pitää Hämeenlinnan aluetta aivan erinomaisena.

– Todennäköisesti alue on unohdettu Hämeenlinnassa. Nyt se on nähty osaksi kaupunkirakenteen kehittämistä.

Veturiksi ehkä ulkomainen ketju
K- ja S-ryhmällä on uudet suuret rautakaupat Hämeenlinnassa. Kodin Terra avattiin vanhan Prisman tiloissa viime vuonna.

K-rauta siirtyi uusiin noin 10000 neliön tiloihin Tiiriössä muutama vuosi sitten. Metsälän mielestä hanketta ei haittaa, vaikka K-rauta ja Terra eivät uuteen rakentamisen keskittymään tulekaan.

– Välttämättä emme tarvitse veturiyritystä. Saatamme kuitenkin saada sellaisen, sillä ulkomaiset ketjut ovat tulossa tänne.

Metsälä korostaa, että hankkeen tarkoituksena on koota yhteen alan yrityksiä eikä vedättää niitä alueelle veturiyrityksen voimin. Harvialantien varteen aiotaan hankkia paljon laajempi valikoima yrityksiä kuin vain rautakauppoja.

Rakennustoimisto Pohjola on selvittänyt, että yritykset kokevat keskittymän tarpeelliseksi.

– Yritykset toimivat vanhoissa tiloissa ja miettivät, rakennuttavatko ne uudet tilat. Vaihtoehto on, että tehdään kerralla paljon tiloja näille yrityksille.

– Keskittymässä yritykset voivat harjoittaa yhteismarkkinointia. Kuluttajalle asiointi on helppoa, koska palvelut ja tuotteet saa samalta alueelta.

Metsälä pitää mahdollisena, että myös insinööritoimistojen kaltaisia palveluyrityksiä siirtyy Harvialantien varteen. Se ei ole kuitenkaan välttämätöntä. Tärkeintä on, että kuluttajat näkevät tuotteet.

– Varmaan ainakin puolet yrityksistä on Hämeenlinnan seudulla jo toimivia yrityksiä. Toinen puoli yrityksistä saattaa tullaa muualta, Metsälä arvioi. (HäSa)