Uutiset

Rakennuskielto ei estänyt Hongiston suojelukohteiden kunnostusta

Hongiston asuinalueelta on tänä vuonna myyty poikkeusjärjestelyin suojeltuja rakennuksia, joissa uudet yksityiset omistajat ovat aloittaneet entisöintityöt, vaikka alueella on päällä rakennuskielto lainvoimaisen asemakaavan vielä puuttuessa.

-Olin yhteydessä muun muassa Alvar Aalto -säätiöön, että mitä nyt teemme, kun talot tuhoutuvat korjauskelvottomiksi mitä enemmän aikaa kuluu. Säätiön ja kaupungin välisillä neuvotteluilla saatiin aikaan tilanne, että vaikka siellä on rakennuskielto, suojeltavien rakennusten kunnostaminen saatettiin aloittaa, kertoo alueen omistavan Optimia oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarno Kattelus.

-Olemme myyneet taloja yksityishenkilöille kaavaluonnoksen mukaisilla vuokratonteilla, koska tontteja ei vielä pysty lohkomaan, kun ei ole lainvoimaista kaavaa, Kattelus kertoo lähellä Patrian teollisuusaluetta sijaitsevan alueen nykytilanteesta.

Alueella on 11 suojeltua rakennusta, jotka ovat Alvar Aallon arkkitehtitoimiston suunnittelemia, ja ne on jo aiemmin suojeltu kaavalla. Talot ovat olleet tyhjillään vuosikausia.

Jarno Kattelus ei suostu kertomaan, kuinka monta suojelluista taloista on käynyt kaupaksi. Alueella on kahdeksan pientaloa, kolme rivitaloa, johtajan huvila ja 3-kerroksinen kerrostalo. Alue on alun perin kuulunut vuonna 1943 perustetulle Yhteissisu oy:n autotehtaalle.

Loppukeväästä valmistuneen asemakaavaluonnoksen mukaan Optimia havittelee alueelle 31 uutta omakotitonttia, kahta rivitalotonttia ja kolmea kerrostaloa. Suunnitteilla on myös kortteli yhtiömuotoiselle pientalorakentamiselle.

-Rakentamisen runkona on puistomainen alue, jossa säilytetään kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia, Kattelus kertoo.

Alue on 25 hehtaarin suuruinen, ja tulevaksi asukasmääräksi Optimia arvioi 350-380. (HäSa)