Uutiset

Rakennusliike osti kuitteja pimeän bisneksen pyörittämiseksi

Kuittikauppaa tehneet ja törkeään veropetokseen syyllistyneet rakennusliikkeen vastuulliset yrittäjät on tuomittu ehdollisiin vankeusrangaistuksiin Hämeenlinnan käräjäoikeudessa. Päätekijä tuomittiin myös yli 212 000 euron vahingonkorvauksiin.

Kaupparekisterin mukaan helsinkiläisen, mutta postiosoitteeltaan tuuloslaisen Finrita oy-nimisen yrityksen toimialana oli tehdä betonointi- ja laatoitustöitä aliurakointina valtakunnallisille rakennusliikkeille. Yritys urakoi muun muassa Hämeenlinnassa, Tampereella, Helsingissä ja Järvenpäässä. Yhtiön työntekijöiden määräksi ilmoitettiin alle 10, kun tosiasiassa työväkeä oli enimmillään viitisenkymmentä.

Palkkoja maksettiin pimeästi

Palkat maksettiin osin pimeästi varta vasten kuittikauppaa varten perustettujen yritysten myymien kuittien avulla. Finrita oy maksoi yrityksille esimerkiksi keksityistä aliurakoista ja sai verotukseen vähennyskelpoisen kuitin. Tosiasiassa summa palautettiin yhtiölle käteisenä pimeiden palkkojen maksamista varten. Myös todellisia aliurakoita ja hankintoja maksettiin käteisellä. Kuittikauppias sai prosenttiosuuden kierrättämästään summasta, yleensä 2,5-10 prosenttia.

Yhtiön kirjanpitoon on merkitty myös runsaasti yksityisiä menoja, jotka eivät kuuluneet yhtiön liiketoimintaan.

Törkeä veropetos raskain rikos

Päätekijä, vuonna 1954 syntynyt Espoossa asuva mies, tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen ja 70 tunnin yhdyskuntapalveluun sekä vahingonkorvauksiin. Rikoksia ovat törkeä veropetos, kirjanpitorikos ja törkeä kirjanpitorikos sekä kolme rekisterimerkintärikosta.

Mies, joka oli perustanut kuitteja kaupanneet yritykset, sai kaksi kuukautta ehdollista vankeutta avunannosta kirjanpitorikokseen ja törkeään veropetokseen. Kuittikauppias on vastuussa noin 16 000 euron osuudesta päätekijälle määrätystä 212 000 euron korvausvelvollisuudesta.

Kahdesta toimintaan osallistuneesta naisesta toinen tuomittiin 40 päiväsakkoon ja toinen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen rekisterimerkintärikoksista. Yhden syytetyn miehen syytteet kahdesta rekisterimerkintärikoksesta hylättiin. (HäSa)

Menot