Uutiset

Rakennusten korjaamisen laiminlyönti kostautuu

Hämeen Yrittäjien vuoden 2010 maakunnallisella yrittäjäpalkinnolla palkitsemat Lammin Ikkuna Oy:n toimitusjohtaja Markku Hoppania ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Saarinen kehottavat pitämään huolta rakennuksista.

Muualla Euroopassa rakennusmassa on pidetty paremmin kunnossa.

-Suomessa korjaamiseen ei ole riittävästi käytetty varoja, on sitten kyse putkiremontista tai lämmöneristämisestä. Se kostautuu. Suomella on siinä paljon tekemistä, Markku Hoppania sanoo.

Kunnossapitoon varauduttava

Pientalon rakentaja ajattelee usein, että kun hän rakentaa uuden talon, hänen ei sen jälkeen tarvitse tehdä mitään. Rakentajan pitäisi heti talon valmistuttua aloittaa varautuminen kunnossapitoon.

-Pitäisi menetellä niin kuin yrityksessä, jossa poistojen avulla varaudutaan tekemään aikanaan uusia investointeja. Poistoaika on laskennallinen käyttöaika. Joka vuosi pitäisi panna joku tonni sivuun korjauksien varalta, Hoppania ja Saarinen sanovat,

Hoppanian mukaan valtiovallan avustukset korjausrakentamiseen ja energiatehokkuuteen tukevat rakennusalaa.

-Siinä hyöty rakennusmassalle tulee nopeammin kuin vain uuden rakentamisessa.

Normaaliin on matkaa

Koko rakennusala on vilkastunut laman jälkeen. Vuosi 2009 oli vaikea, mutta 2010 oli jo kasvun aikaa ja tämä vuosi näyttää myös hyvältä. Normaaliin tilanteeseen on vielä matkaa.

-Lamaa edeltävälle tasolle ei ole vielä palattu.

Lammin Ikkunan tuotanto toimii tällä hetkellä täydellä kapasiteetilla, vaikka talvi on tavallisesti hiljaisempaa aikaa.

Ensi kesäksi ikkunatehdas palkkaa 30 kesätyöntekijää kahdeksi kolmeksi kuukaudeksi, niin kuin monena kesänä.

-Työ on vaihetyötä, joka on kohtuullisessa ajassa opeteltavissa. Ei tämä ole rakettitiedettä. Pitää olla into tehdä työtä, niin oppii. Nuorilla on valmiit perustiedot ATK:sta, joten automaatiotyö on heille helppoa.

Laajennus oviin viisasta

Vuodet eivät ole olleet veljeksiä ja lama kirpaisi. Laman alkaessa 2008 Lammin Ikkuna perusti Kangasniemelle ovitehdas Virepuu Oy:n. Hoppania ja Saarinen ovat vakuuttuneita, että tuotannon laajentaminen oviin oli viisas ratkaisu.

-Se oli raskas ratkaisu laman tullessa, mutta tärkeä, jotta pystymme toimittamaan kokonaispaketteina ovia ja ikkunoita.

Palkintoperusteissaan Hämeen Yrittäjät kiittää Lammin Ikkunaa siitä, että yritys on selviytynyt kunniakkaasti vaikeassa markkina- ja kilpailutilanteessa.

Yritys on investoinut rohkeasti tuotantotekniikkaan, kehittänyt tuotteitaan sekä kehittänyt myyntiorganisaatiotaan ja tapaansa myydä.

Ikkunat tilaustyötä

Lammin Ikkuna suunnittelee, valmistaa ja toteuttaa ikkunoita tilaustyönä. Hoppania kertoo, että kaikilla valmistetuilla tuotteilla on asiakas ja Ikkunat tehdään toimitusaikajärjestyksessä.

-Olemme pystyneet vastaamaan kaikissa tuotteissaan uuteen kysyntään. Se tarkoittaa niin normit täyttäviä ikkunoita ja ovia että matalaenergia- ja passiivirakentamisen tarpeita

Yrityksen tuotannosta kolmannes menee asuinkerrostalojen korjausrakentamiseen. Yksi kolmannes menee uudiskerrostaloihin ja yksi kolmannes pientalojen korjaus- ja uudisrakentamiseen.

Vientiin, lähinnä Venäjälle, lähtee viisi prosenttia tuotannosta. Valtaosa viennistä menee korjausrakentamiseen Pietarin alueelle. Kaukaisin on mennyt Krasnojarskiin. (HäSa)