Uutiset

Rakennustyömaiden veronkiertoa aletaan kitkeä työntekijöiden verotusnumeroilla

Rakennusalalla rehottavaa harmaata taloutta yritetään saada kuriin työntekijöiden veronumeroiden avulla. Syyskuun alun jälkeen järjestäytyneiden rakennusyritysten työntekijöillä ja alihankkijoilla pitää olla henkilökortissaan verotusnumero.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoo, että kyseessä on vuoden kestävä siirtymäkausi, joka perustuu vapaaehtoiseen sopimukseen. Ensi kesänä on tulossa voimaan laki, joka velvoittaa kaikkia yrityksiä, myös liittoihin järjestäytymättömiä. Ensimmäisen vuoden ajan verotusnumero on sama kuin henkilötunnuksen alkuosa eli syntymäaika.

-Jos verotusnumeroa ei ole, herää voimakas epäilys siitä, että työntekijän ja hänen työnantajansa asiat eivät ole kunnossa. Lain voimaantultua työmailla ei voi olla ilman verotusnumeroa Harjuniemi sanoo.

Johtaja Tapio Kari Rakennusteollisuudesta kertoo, että vuonna 2013 järjestelmä tiukentuu entisestään, kun työn tilaajalle tulee velvollisuus ilmoittaa verottajalle urakkasummat ja pääurakoitsijalle velvollisuus ilmoittaa verottajalle kaikkien työmaalla työskentelevien tiedot, siis myös aliurakoitsijoiden työntekijöiden tiedot.

Harjuniemi myöntää, että täydellinen valvonta esimerkiksi yksityisillä työmailla on mahdottomuus. Valvojia on aivan liian vähän. Tarkoitus on tukahduttaa veronkiertoa etenkin suurilla työmailla.

Valvonta on nykyisin vaikeata

Ulkomaalaisten Suomessa tekemän pimeän rakennustyön valvonta on hyvin vaikeata. Hämeenlinnan maistraatin päällikkö Rauno Partanen sanoo, että maassa arvioidaan olevan nyt noin 30 000 rekisteröitymätöntä ulkomaalaista työntekijää.

Valvontaa vaikeuttaa se, että lyhyeksi ajaksi töihin tulevat eivät ole verovelvollisia Suomessa. EU-kansalaisten maassaolon pituutta on liki mahdoton valvoa. Ulkomaisten yritysten Suomeen töihin lähettämät henkilöt taas maksavat veronsa kotimaahansa, jos maksavat.

Rauno Partanen kertoo, että rekisteröityessään maistraatissa ulkomaiset työntekijät saavat suomalaisen henkilötunnuksen, joka mahdollistaa esimerkiksi pankkitilin avaamisen. Samalla heistä menee tieto verottajalle.

Verottajalle oikeus myöntää henkilötunnuksia

Hallitusneuvos Leena Lehtonen valtiovarainministeriöstä kertoo, että alkusyksyn aikana annetaan lakiesitys, joka antaa verottajalle oikeuden myöntää henkilötunnuksia. Näin käynti verottajalla riittää rekisteröitymiseen. Laki on tarkoitus saada voimaan ensi kesäksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä puolestaan esittää, että palkkojen maksaminen käteisellä kielletään ensi kesästä alkaen. Kun palkat on pakko maksaa pankkien kautta, verojen perintä helpottuu.

Rauno Partasen mukaan Hämeenlinnan maistraatilla ei ole vaikeuksia antaa tarvittavaa määrää ulkomaalaisten työntekijöiden verotustunnuksia. Sen sijaan maan suurimmissa kasvukeskuksissa eli pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa saattaa tänä syksynä syntyä ruuhkia. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic